• Minimal Design, Minimál lakberendezés
  • Parketta, Svédpadló, Hajópadló
  • Minimál beltéri ajtók
  • Minimál konyhabútor, minimál bútor
  • Villanykapcsoló, fa és akryl üveg keretek
  • Elérhetőség


Minimál bútor


A bútorokra is jellemző sallangmentes, letisztult megjelenés. Elsődlegesen tehát a nemes anyagok természetes szépségét igyekszenek kiemelni.

Felhasznált alapanyagok: fafurnér, üveg, gránitőrlemény, nagy keménységű kerámia lapok, magasfényű és matt festett MDF, akryl és fém mint felület.

Egyedi bútorok tervezésénél érdemes lakberendezők vagy design stúdiók segítségét igénybe venni, hiszen ennek a stílusiránynak a legfontosabb eleme az arányosság, a kiszámított ismétlődés és az egységesség kialakítása.

Bútorok vasalatának kizárólag a csúcskategóriás gyártók termékei javasolhatóak, mert ezek a mozgó alkatrészek azok, amik a legkönnyebben megadják magukat, ha nincs jelen a minőség. Milyen különös: az abszolút csúcskategória ma már elérhető szinte bárki számára, mert ha egy bútorgyártó nem szorozza be öttel vagy tízzel, akkor a világ legjobb minőségű fiókvasalata (ami az 50 milliós konyhabútorban is ugyanaz!) nem kerül többe 18.000 forintnál.

Amint már volt szó róla, minimál dizájn esetén a legfontosabb a professzionális tervezés. A nekünk tetsző front- és korpuszanyagok összeválogatásával egyenértékű ugyanakkor a bútor ajtónyitásának kiválasztása. A minimál stílus négy lehetőséget tár elénk:Minimal design
Minimál bútor | Minimál konyhabútor


1. Fogantyú nélküli kialakítás | Minimál konyhabútor


Az ajtókon egyáltalán nincs fogantyú. A különböző minőségű gyártóknál erősen eltérő, de a csúcskategóriában minimális, 3mm rés látszik a frontok között. Így fest a minimál dizájn csúcsformája! Igen ám, de akkor hogyan nyithatóak az ajtók a bútoron?

A fogantyú nélküli kialakítás az automatizált csúcskategóriás konyhabútorok ismérve, ahol nyomásra működésbe lépő elektromotorok nyitják helyettünk a fiókokat és felső elemeket, illetve csillapítással, lágyan és hangtalanul záródnak mint ha meseországban lennénk. A valódi high-tech irányzathoz mindenképp ez a megoldás javasolt.

Neves gyártók között a PoggenPohl, és a Carlo Carletti kínálatában is megtalálható a nyomásra nyíló rendszerek teljes választéka, megfelelő dizájn kialakítással.

Illetve létezik egy árban kedvezőbb, mechanikusan működő nyomásra nyíló megoldás, viszont itt elveszítjük azt a varázslatos komfort érzetet, amit a villanymotorok nyújtanak. Sajnos, ezzel a megoldással kissé fapados változattá válik nemes anyagokból felépített bútorunk, mivel elveszítjük a fimon, csillapítós csukódást és nekünk kézzel kell a rúgót visszaakasztani a kiindulási állapotba, hogy legközelebb is ki tudjuk nyitni a fiókot vagy szekrényajtót.

Ilyenkor meggondolandó a második, harmadik és negyedik változat, ahol az ajtó síkja mögött vagy az ajtó síkjába rejtjük el az ajtó nyitáshoz szükséges fogantyút.Modern minimál automatizált konyhabútor
Minimál bútor | Minimál automatizált konyhabútor

2. Rejtett korpusz-fogantyús kialakítás | Minimál konyhabútor


Sajátos megoldás, szó se róla, mivel ezekben a bútorokban a bútor testben (korpusz) van belesüllyesztve a fogantyú, ami biztosítja ujjainknak a megfelelő rést, hogy az ajtó mögé nyúlhassunk és a nyitást elvégezhessük. Visszafelé a meglökött fiókok és ajtók elegánsan, lágyan, csillapítva csukódhatnak. Itt már kiemelten fontos a tervezés, hogy ezek a rések mindig végigfussanak az adott elemsoron. A hézagok romboló hatása így átalakítható elegáns dizájn elemmé, és ügyes tervezéssel még megfelelő ritmust is vihetünk bútorainkba.

A megoldás minden nemes gyártó kínálatában megtalálható: Alno, a PoggenPohl, a Leicht, a Carlo Carletti, a Warendorf.Modern minimál korpuszfogantyú konyhabútor
Minimál bútor | Minimál korpusz-fogantyús konyhabútor


3. Élbemart fogantyú | Minimál konyhabútor


Nagyon új és elegáns, a Carlo Carletti dizájnereihez kötődő stílus, amit most épít csak be a többi nagy nevű konyhastúdió elit kínálatába. Itt már csak az ujjbegyeinknek van kialakítva egy finom kis rés, viszont nem az ajtó mögé, hanem az ajtó síkjában, így kecsesebb az egész, és hangsúlyosabb az alumínium. Aki szereti ezt a méregdrága és nemes anyagot, amit még a csúcskategóriás autókból is gyakran kispórolnak, hogy műanyaggal helyettesítsék, nos, nekik nem kell igazán vívódniuk a nekik megfelelő megoldáson.

De még csak most jön a pláne! Élbemart fogantyúval akár az alsó elemeken is végigfuttathatunk egy dizájn betétet, például egy fafurnér részt, amit tovább is vihetünk beltéri nyílászáróinkon, megjeleníthetünk ugyanabban a magasságban lakásunk, hozunk más helyiségeiben is elképesztően organikus, egységes hatást keltve.

Az alsó ilyen, a felső olyan helyett egy elegánsabb, keskenyebb, finomabb csík fut végig a bútoron, olyan vízszintes térnyújtást hajtva végre, mint ha kétszer akkora lenne a konyhánk.

A kialakítás a Carlo Carlettinél látható és szerezhető be.Modern minimál élbemart fogantyú
Minimál bútor | Minimál élbemart fogantyús konyhabútor


4. Élfogantyú | Minimál konyhabútor


Mind közül az élfogantyú a legrégebbi megoldás a kiálló bútoralkatrészek eltűntetésére, az ebben is minimálra törekvés megvalósítására. A fogantyú nincs teljesen integrálva az ajtó felületébe, kiáll a felületből, de alig. Sajnos, nem lehet a minimál stílus alapszabályát, az egységesség és ismétlődés elvét követni vele, hiszen ha három fiókos elem mellett egy oldalra nyíló elemünk helyezkedik el, megszakad a fogantyú vonalvezetése a bútoron, ami gyengíti a koncepciót.

Mint a szinte első minimál fogantyú, természetesen valamennyi elit gyártó kínálatában megtalálható: Alno, a PoggenPohl, a Leicht, a Carlo Carletti, a Warendorf.Modern minimál él fogantyús konyhabútor
Minimál bútor | Minimál élfogantyús konyhabútor


Adatvédelmi tájékoztató