A fürdőszobaszekrények fogantyúinak változatai, előnyeik és hátrányaik

A mai divat ugyebár az, hogy tulajdonképpen nincs is fogantyú,. Ennél minimálabb a rendszer nem is lehet, márpedig 2020-ban a felső kategória minimál.

 

A baj ezzel csak az, hogy a flottul működő nyomásra működő fiókvasalatok több tízezer forintba kerülnek, a többi, a gagyi megoldások, ha belökjük, visszapattannak, azok persze olcsók, már ezer forint körüli kaphatóak.

 

Tesztelgessük csak őket, hátha találunk minőségi darabot, és akkor megnyugodhatunk, hogy a gyártó profi terméket árul, ha pedig visszapattan a fiók, akkor a gyártó jó eséllyel más tekintetben is a silány megoldásokat preferálja.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

De még ha minőségi gyártót, és kiválóan működő nyomásra nyíló rendszert választunk is, amint közel hajolunk a tükörhöz, a combunkkal óhatatlanul megnyomjuk és működésbe hozzuk a fiók kilökő mechanikáját, ami kényelmetlen.

 

(A nyomásra nyíló elektromos nyitási rendszer – ami egyébként tökéletesen működik – fürdőszobában nem alkalmazható. Még tökéletes vízszigetelés esetén sem, mert a 220 voltos trafó mindig is túlzott kockázatot fog jelenteni egy alsó szekrényben a csap alatt.)

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A másik fogantyú nélküli megoldás a Gola rendszer, ami valójában fogantyú, de a fogantyú nem az ajtófrontra / fiókelőre kerül, hanem a bútor testre, ezért korpuszfogantyús megoldásnak is nevezik.

 

Kisebb bútoroknál a Gola szerencsétlenül hat, nagyobbak esetében egészen csinos. A probléma a rendszerrel az, hogy maga a fogantyú annyiszor 3 centimétert elvesz a hasznos térből, ahányat elhelyezünk belőle a fürdőszobaszekrényen, mert a fiókba ugyan beleférne egy magasabb hajlakkflakon, de a fogantyú miatt ilyenkor nem lehet betolni a fiókot.

 

A Gola problémás még egy nagy tárolókapacitású konyhabútornál is, nem még egy pici fürdőszobaszekrény esetén.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Hasonló eredményt lehet elérni egy régebben népszerű kvázi fogantyú nélküli struktúrával, az ajtóból kimart fogantyús kivitellel a 3 centis helyvesztés nélkül.

 

A megoldást ugyanakkor ki kell próbálni, mert az ajtófront sajátosságaiból adódóan sem a műkörmöknek, sem a finom ujjacskáknak nem kedvez, de még egy erőteljesebb kezű férfi sem tudja használni, mert nincs elég hely az ujjbegyek számára. Próbáljuk ki! Ha nem kényelmes, ne válasszuk.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Nagyon különleges az alsó fogantyús kivitel, amikor a fogantyú ismét nem az ajtófrontra, hanem a bútor testre kerül, de nem abban a 3 centit elvevő, hanem egy finom kis bemarás és fémbetét formájában.

 

Külön előnye az alsó fogantyúnak, hogy van elég hely az ujjaknak, a hosszú köröm és az erős kéz sem akadály.

 

Egyedüli korlátként a fiók mérete jelentkezik, mert ha túl mélyre kell hajolnunk a fiók kihúzásához, az nem kényelmes.

 

30 centiméteres, elegáns, modern fiókkal kényelmes igazán.

 

2-fiókos kivitel esetén nem alkalmazható.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Ne feledkezzünk meg a fogantyúkról sem, még ha nem is a hagyományos, kiálló és egyben akadályozó éles, hegyes szörnyűségek formájában.

 

Az idő a 80-as években nem állt meg. A profi gyártók egyre csak hozzák az újdonságaikat.

 

Egy ilyen, elegáns, éppen csak előbukkanó, aztán ismét vissza is húzódó fogantyút azért – valljuk be! – lehet szeretni.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Igen, igazuk van, ebbe a típusba kétségkívül beleakadunk, ha oldalirányban elmozdulunk.

 

De ha nem mocorgunk annyit…

 

Nyilván nem működik az ilyen típus fürdőszobabútorok esetén. A dizájn azért nem minden. Ha valami csak kényelmetlenül használható, az megbukik a puding-próbán.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Ha azonban a fogantyú majdnem végigfut, éppen csak megszakad a fiók széle előtt, nos, akkor nem könnyű felakadni.

 

A fürdőszobabútorok világában annyira még nem terjedtek el a különleges dizájnnal készített fogantyúk, noha nincs néven nevezhető akadálya az ilyen finom holmik használatának.

 

A szögletes formákat azért kétszer is gondoljuk meg!

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Na, de ha nem áll ki egy millimétert sem a bútor síkjából?

 

Ha teljesen integrált fogantyú mellett tesszük le a garast, éppenséggel lehetetlen is bármiféle felakadás, elakadás, szakadás.

 

A kérdés innentől kezdve kétségtelenül az, hogy tetszik-e nekünk az elénk táruló látvány, ami nagyon egyéni ízlés dolga.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

 

 

 

Minőségi fürdőszobabútor tervezés alkalmával több száz ilyen és hasonló kérdés merül föl, ha és amennyiben megfelelő tudású bútortervező segíti a munkánkat. Végül – csodák csodája – olyan kinézetű fürdőszobaszekrényt kapunk, amilyeneket a magazinok legszebb lapjain láthatunk, ráadásul ergonomikus, magas higiéniájú alapanyagok felhasználásával, amire NEM egyedi gyártásban körülbelül annyi az esélyünk, mint valóság-show celebnek, hogy fizikai Nobel-díjat kapjon.

GYAKORI KÉRDÉSEK

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk dolgozni, mindenképpen szükségünk van egy alaprajzra, amelyen szerepelnek a fal méretek, a kiállások (gáz, víz, elektromos), illetve a nyílászárók nyitásiránnyal és parapet magassággal.

A konyhabútor legmeghatározóbb elemének, az ajtófrontok színének a kiválasztása két lépésben történik. Előzetesen a konyhastúdióban. Mivel azonban nem biztos, hogy az Ön lakáséban azonosak a fényviszonyok, a reflexió és a világítás színhőmérséklete, mint a konyhastúdióban, hatalmas a veszélye annak, hogy az az szín, amit a konyhastúdióban tetszik, otthon kopottasnak, vagy pusztán irritálónak tűnik majd. Gagyi dolog ezért a konyhastúdióban véglegesen színt választani. A szín véglegesítése minden professzionális konyhastúdiónál a vevő lakásában, felmérés alkalmával történik meg.

Minél fényesebb egy felület, annál érzékenyebb. Biztosan tapasztalta már ezt autója középkonzolán, a sebváltó környékén vagy egyszerűen mobiltelefonja hátulján. Egy konyhabútor olyan hamar lelakottá válik, ha nincs egy speciális eljárással karcolódásmentesítetté téve az ajtófrontja, hogy erről csak rémtörténeteket tudnék mesélni.

VEVŐINK MONDTÁK

Engem a konyhastúdióban dolgozók szakértelme ragadott meg leginkább. Nem is gondoltam volna, hogy ennyi veszély rejlik egy tervezési hibában. A mi esetünkben a sarokelem lett volna szinte használhatatlan, ha egy másik cég tervénél maradunk. Köszönjük a segítséget. 2018. augusztus 7.

Kollár Ildikó
/ Budapest

Már sokan említették előttem a szakértelmet – ami szó szerint úgy igaz, ahogy leírták – viszont, ha az áruk nem annyira megnyerő, amennyire a mi esetünkben volt, akkor megköszönve a segítségüket, de nem tőlük rendeltük volna a konyhabútorunkat. Nekünk a német konyha megfizethetetlen volt, a skandinávon meg már túl akartunk lépni. Ennyi.

Emma
/ Vác