KONYHABÚTOR ÖTLETEK

 

Egy modern konyhabútornak a minőségi kritériumok mellett 4 feltételnek kell megfelelnie.

 

Dizájn – a mi ízlésünk elsősorban

 

Ergonómia – álljon a kezünkre minden

 

Higiénia – a zónák arra is alkalmasak, hogy ne kerüljön a nyers húson lévő, főzés során elpusztuló baktérium-arzenál olyan köretelemekre, amelyeket nyersen fogyasztunk

 

Melegség, barátságosság, családiasság

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Dizájn ötletekkel gazdagon elláttuk aloldalainkat, most nézzük meg az ergonómiát és a higiéniát.

 

Annyit azért dizájn szempontból meg kell említeni, hogy a barátságos jelleg, az összhang a nappalival egy modern, amerikai konyhás kialakítás esetén létfontosságú.

 

A komponáltság a színekre vonatkozik leginkább, de a formák megfelelősége is fontos. Nem egysíkúságra gondolok, lehet a dizájn egymásra épülő, ám a kapcsolatot a kettő között ki kell alakítani.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Mert szép ám egy kék konyha, zöld konyha, fehér konyha, de azt mindenképpen el kell kerülni, hogy kórház benyomása alakuljon ki az emberben.

 

A higiéniának elsősorban megvalósulnia kell, csak másodsorban látszania.

 

Üvöltenie a bútorról meg semmiképpen.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Mennyivel barátságosabb mindjárt egy barnás árnyalatot választani. A higiénia érzete itt is adott, de nem annyira steril, riasztó formában mint a világoskék szín esetében.

 

Pedig itt nincsenek megnyugtató barna ablakkeretek, sőt még ablak sincs, csak éles fény.

 

Mégis melegséget áraszt. Márpedig ez a cél minden esetben.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A baktériumokra persze ügyelni kell, de ennek megvan a technikája.

 

Például ha kerüljük a munkafelületek esetén a valódi fa megjelenését.

 

Sőt még a műanyag felületek esetében is elővigyázatosnak kell lennünk a nehezen tisztítható CPL mintázatokkal, a barázdákkal és a dorozsmás felszínnel.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Ha pedig mégis a fa vágódeszka mellett tesszük le a garast, azon vágjuk a zöldséget, és semmiképpen ne a húst.

 

Ahová pedig lefolyhat a húslé, ott legyen kemény és ellenálló HPL felület a munkalap.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Vagy használjunk bambuszt, ami mivel nem fa, hanem fű, ezért epoxigyanta tartja össze, így a nem vagy alig szívja magába a nedvességet, ami egy magasabb higiéniás szintet eredményez.

 

Még ha a bambusz vágódeszka vagy más munkafelület felszínét megsértjük, akkor sem magával a fával, illetőleg a fűvel érintkezünk, hanem egy újabb műgyanta réteghez jutunk.

 

Azért a legjobb – még ha nem is a legszebb – a plasztik.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A modern konyha – higiéniai és ergonómiai szempontból egyaránt – zónákra oszlik.

 

Jobbkezesek számára (balkezeseknél fordított sorrendet alkalmazunk) az első két zóna a tárolás, az élelmiszerek és a nem élelmiszer jellegű terméke tárolására szolgál.

 

A következő zóna a tisztításé. Az elfogyasztásra szánt élelmiszer miután kivettük a hűtőből-kamrából, majd a dobozából, szóval utána megmossuk, végül földolgozzuk és megfőzzük.

 

Majd a mosogatás és eltárolás funkcióval fejezzük be a folyamatot.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A különböző konyha kialakításokban a zónák beosztása az alábbi mintát követi.

 

Figyeljük meg, hogy a szigetes-folyosós kialakítás a legpraktikusabb.

 

A folyosóval ugyanakkor az a baj, hogy nincs légtér, és a családból is kirekesztésre kerül a séf.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Egy régebbi teória szerint azonban háromszögben kell gondolkodni.

 

Az ideális főzőháromszög össztávolság 4 és 6 méter között mozog, aminek kialakítása nagy odafigyelést igényel, ami nem egyszerű feladat, hiszen minimálisan 1 méter távolságra van szükség a munkalapok között. (Az ideális az 1,2 méter lenne.)

 

Ugyanakkor ha gyakran sürgölődik két fő is a konyhában, akkor a minimum távolság az 1,2 méter és az optimális a másfél méter.

A téma azonban nagyon gazdag, ráadásul kardinális! Hiszen a konyhabútor ergonomikus kialakítása határozza meg komfortérzetünket. A higiénia kérdése pedig- ha lege – még meghatározóbb, hiszen ha példának okáért nem a mosás helye mellett dolgozzuk föl a nyers hús, esélyes, hogy nyers hús lé kerül a kőre, onnan a gyerekek behordják a szobájukba, és már meg is van a baj. Terveztesse meg a konyháját profikkal!

GYAKORI KÉRDÉSEK

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk dolgozni, mindenképpen szükségünk van egy alaprajzra, amelyen szerepelnek a fal méretek, a kiállások (gáz, víz, elektromos), illetve a nyílászárók nyitásiránnyal és parapet magassággal.

A konyhabútor legmeghatározóbb elemének, az ajtófrontok színének a kiválasztása két lépésben történik. Előzetesen a konyhastúdióban. Mivel azonban nem biztos, hogy az Ön lakáséban azonosak a fényviszonyok, a reflexió és a világítás színhőmérséklete, mint a konyhastúdióban, hatalmas a veszélye annak, hogy az az szín, amit a konyhastúdióban tetszik, otthon kopottasnak, vagy pusztán irritálónak tűnik majd. Gagyi dolog ezért a konyhastúdióban véglegesen színt választani. A szín véglegesítése minden professzionális konyhastúdiónál a vevő lakásában, felmérés alkalmával történik meg.

Minél fényesebb egy felület, annál érzékenyebb. Biztosan tapasztalta már ezt autója középkonzolán, a sebváltó környékén vagy egyszerűen mobiltelefonja hátulján. Egy konyhabútor olyan hamar lelakottá válik, ha nincs egy speciális eljárással karcolódásmentesítetté téve az ajtófrontja, hogy erről csak rémtörténeteket tudnék mesélni.

VEVŐINK MONDTÁK

Engem a konyhastúdióban dolgozók szakértelme ragadott meg leginkább. Nem is gondoltam volna, hogy ennyi veszély rejlik egy tervezési hibában. A mi esetünkben a sarokelem lett volna szinte használhatatlan, ha egy másik cég tervénél maradunk. Köszönjük a segítséget. 2018. augusztus 7.

Kollár Ildikó
/ Budapest

Már sokan említették előttem a szakértelmet – ami szó szerint úgy igaz, ahogy leírták – viszont, ha az áruk nem annyira megnyerő, amennyire a mi esetünkben volt, akkor megköszönve a segítségüket, de nem tőlük rendeltük volna a konyhabútorunkat. Nekünk a német konyha megfizethetetlen volt, a skandinávon meg már túl akartunk lépni. Ennyi.

Emma
/ Vác