MIBŐL ÁLLNAK ÖSSZE A MINŐSÉGI KONYHA ÁRAK?

 

Felső kategóriás Martin Martinelli® konyhabútor 121.000 forintos folyóméter ártól?

 

Hogy jön ez ki és mit kap az ember ennyiért?

 

Az ún. folyóméter árat a németek találták ki, ami egyfajta jelzést ad a konyhabútor árkategóriáját illetően.

 

A konyhabútor árának meghatározásához le kell mérni a bebútorozandó falszakaszt, és azt kell beszorozni az árral, amiből egy felső és alsó elemeket egyaránt tartalmazó, ajtókkal, fiókokkal, munkalappal összeálló (gépeket és mosogatótálat nem tartalmazó) konyhabútor áll elő.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

6 méteres falszakasz esetén (ha fölső és alsó elemek egyaránt találhatóak benne) egy felső kategóriás Martin Martinelli® konyhabútor adott kivitelének az ára 6 x 121.000 forint, azaz 726.000 forint lesz.

 

Amennyiben egy komoly kamravasalatot szeretnénk bele vagy elektromos nyitású fiókokat és ajtófrontokat, esetleg Corian munkalapot, ajtófrontot a bútor oldalára is, annak felára van, mint ahogy a különleges ajtófrontoknak is, de ha ilyesmire nem tartunk igényt, akkor az ár a fenti ár lesz.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Ár mint olyan – minden közgazdász tudja – nem létezik. Ár-érték arány már inkább, manapság az illúziókat is hozzászámolják egy termék értékéhez, amit hordoz.

 

“Az ár az, amit fizetünk. Az érték pedig az, amit kapunk.” Warren Buffett

 

Vagyis ár-érték arányban a legjobb a 120.000-220.000 forintos folyóméter áron gyártó egyedi konyhabútor készítés, amennyiben minőségi alapanyagból, minőségi gyártással készíti a bútort, mert ott valódi értéket, egy faltól falig érő konyhabútort kapunk egy relatíve megfizethető áron.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A 100.000 forintos 2 méteres blokk konyhák a legszegényebb réteget célozzák meg, ami sajnos a magyar lakosság mintegy 20-25%-át teszi ki.

 

A lapraszerelt a legrosszabb mind közül, mert ott egy 100.000 forintos konyhabútort kapunk dirib-darabban, fölösleges lyukakkal tele, olyan alapanyagokból, ami nemhogy az EU, de még a magyar minőségi alapkritériumoknak sem felel meg.

 

A lobbi átveri a szabályozáson, mondván, mi nem bútort árulunk, csak fadarabokat, azt meg nem tiltja a törvény sehol. Hogy az emberek konyhabútort gyártanak belőle, arról ők igazán nem tehetnek.

 

Na hiszen, nem tehetnek!

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Az 5-10 millió forintos és az afölötti árú konyhabútorok (föl, egészen az 50-80 millió forintos árkategóriáig) pedig azt a réteget veszik célkeresztbe, amelyik már szinte nem is ezen a világon él, és aki száma a pénz pelyva.

 

Milliárdos ház, százmilliós autó, luxusnyaralások, jacht, magánrepülő stb. Keleten ez leginkább a puha pénzekből jön össze, Nyugaton a multik tulajdonosai számára nyílnak lehetőségek.

 

Bár a pénzt ilyen szinten azok szórják, akik örökölték, hiszen nekik fogalmuk nincs, milyen áldozatokkal és mennyi lemondással járt azt megkeresni. Ráadásul nekik van szabadidejük. Aki a pénzt keresi, annak bizony nincs.

 

Nos, ennek a rétegnek is megvannak a maguk konyhabútor-gyártói. Kerámia ajtófrontos, minden érintésre nyíló, ráadásul minden elrejtett, ahogy azt ezek a típusú emberek szeretik.

 

Az alábbiakban javarészt nem a nekik való konyhabútorokról, hanem a dolgozó emberek részére kitalált, egzisztenciával bíró, nekik gyártott igényesebb megoldásokról lesz szó.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A Martin Martinelli® minőségi konyhabútorok megrendelő azok az emberek, aki az életben már valamit elértek.

 

Ha akarnának, flancolhatnának is, de ők a minőségre szavaznak.

 

5-10 millió forintot bátran rászánnak egy családi közlekedési eszközre.

 

1-2 millió forintot pedig lakásuk / házuk díszére, egy megkapóan szép, faltól falig érő modern konyhabútorra.

 

Mi pedig nagyon is jól értjük egymást egy nyelven beszélünk.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Ellenben a Maslow-piramis legalján egy direkt szükséglet munkál.

 

Hiszen főzni csak kell valahol! A földön nem lehet, tehát szükség van egy konyhabútorra. Akármilyenre, hogy ne törökülésben hámozzuk a krumplit és a kuka tetején tároljuk a tányérokat.

 

A blokk konyha és a lapraszerelt konyhabútorok nekik készülnek.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Amikor a lehetőségek távolabb mutatnak, választhatunk színt, stílust.

 

Elvárjuk azt is, ne egy történelemtanár eszkábálja össze, hanem készítsék profik konyhabútorunkat. Akkor elkezdünk szétnézni az elemes bútorok háza táján. A baj velük az, hogy brand-et építeni és fenntartani drága.

 

Vagyis ami bejön a vámon (robotizált gyártás, mennyiségi kedvezmények az alapanyagokra), elmegy a réven (hatalmas marketing költség, óriási, fényűző üzletek fenntartása).

 

Az ár-érték arány már jelentősen javul a lapraszerelthez képest, de még itt sem a legjobb.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Létezik azonban egy optimális – elsősorban minőségre alapozó, így valójában önreklámozó – megoldás, a minőségi egyedi konyhabútor-gyártás.

 

Ami szerencsés esetben eléri azt a napi 4-5 darabos volument, amely miatt már sokkal jobb alapanyagár nem létezik, a dolgozók erejüket megfeszítve dolgoznak, és amit így megtakarít a cég, azt nem szórja el reklámra.

 

Már azok, akik tényleg minőségi konyhabútort gyártanak, mert a többieknek bizony kell a reklám mazsolákat gyűjteni, akik bevesznek mindent.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Árak. Az első kérdés az, hogy ki mennyit szán konyhabútor vásárlásra.

 

Aki 50.000-150.000 forintot, annak adottak a lehetőségei, mindenből a legolcsóbbat kell választania. Blokk vagy blokk-konyhaszerű megoldásokban gondolkodhat.

 

A fóliás MDF ajtófrontok élettartama, sajnos, igen behatárolt. 3-5 éven belül szinte garantáltan ledobják a fóliát, ezért a sima bútorlapot javaslom ajtófrontnak az ebben a kategóriában mozgók számára, mert azzal nincs ilyen probléma.

 

Egy kicsit egyszerű, és az egyszerűség csak az egy méteres fölfelé nyíló elemeknek és a hatalmas fiókoknak áll jól – sajna a 60-as elemek esetén elég lehangoló -, de még mindig jobb, mint pár évig tobzódni, aztán egy lerobbant bútort bámulni szomorúan és hosszan.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A 300.000-500.000 forintos szint már ad lehetőséget válogatásra, és aki még följebb tud menni árban, azok számára a konyhabútor-vásárlás a lehetőségek tárházát jelenti, de úgy nagyságrendileg 1 millió forintig inkább az olcsó elemes és lapraszerelt konyhabútorok szintjén.

 

Tudják, már ugyan csillapítós a fiók, de csak 25 kg teherbírású. Egy valami biztosan nem lesz, ha valaki a lapraszerelt és/vagy elemes konyhabútort vásárolminőségérzet.

 

Mint ha az érettségi-öltönyében menne az esküvőjére az ember. Az olcsóság és a szánalmasság szaga mindent körbeleng.

 

Valahol kicsit nagyobb, máshol meg éppen ellenkezőleg: kicsi. Összességében ormótlan, bumfordi, nem ránk szabott.

 

Az adott méretek miatt van ez, azzal kell főzni, ami van. Nem lehet alakítani semmin. Hát, szerencsétlenül fog kinézni a bolton kívül mindenhol.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Lapraszerelt konyhabútor esetén az a furcsa helyzet áll elő, hogy árban már ott járunk, mint a minőségi egyedi bútorgyártásnál, de minőségi megszorítások (csak a profit számít a részvényeseknek) és a méret adottságok miatt a hatás éppen olyan lesz, mint a gagyi bútorok esetében.

 

És hol történik meg ez a kegyetlen varázstalanítás? Talán az üzletben, ahol a falakat gyártották a konyhabútorokra és nem fordítva?

 

Neem. Ez bizony a mi otthonunkban ölt majd ijesztő formát. Pont nálunk, hogy a fene enné meg.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A legigényesebbek persze hozzájutnak a legjobbhoz, ha pedig eleget utánajárnak, akkor a legjobbhoz a legjobb áron.

 

Föl, egészen a Martin Martinelli® minőségi konyhabútorokig.

 

Csodák nyilván nincsenek. Egy 200 forintos fiók az olyan, amilyen. Ha valaki egy 10.000 forintos fiók minőségét szeretné megkapni, annak annyit is kell fizetnie érte.

 

Persze járjunk utána! A konyhastúdió véletlenül nem egy 2.000 forintos fiókot akar ránk sózni 10.000 forintért?

 

Kérdezzünk rá! Mondják meg a pontos típust. Az a legtisztább. Mi pedig csekkoljuk le!

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Korábban részletesen elemeztük az konyhabútor-építési minőségi kritériumokat, most menjünk végig a minőségi alapanyagokon, mert az ördög a részletekben lakozik.

 

Kezdjük mindjárt az olyan apróságokkal, mint az elemek falra rögzítésére alkalmas felfüggesztők, aminek a legalja az úgynevezett Ikeás függesztő.

 

(Ezen a néven fut a barkácsboltokban a legalacsonyabb árkategóriájú termékek körében.)

 

Gagyinak tűnik? Az hát! Ráadásul nem is állítható. Semerre. Sem jobbra, sem balra, sem föl, sem pedig lefelé. A 3D állításról még csak nem is álmodhat az ezzel dolgozni kénytelen szerencsétlen.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Tőle fényévekre van a minden irányban állítható, úgynevezett 3D-s vagy más néven Camar akasztó.

 

Az, hogy a 4 irány mellett még térben is mozgathatjuk, valódi főnyeremény, és az Ikeás vacakhoz képest a kontraszt egészen elképesztő.

 

Girbe-gurba falaknál – halló! Magyarországon vagyunk! ne játsszuk a meglepettet! – igazán jól jön a térbeli állíthatóság.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Ám a felső kategória teljesen más szintet képvisel még ehhez képest is.

 

Gondolom, látszik is rajta az erő és a minőség? Hát még ami benne rejtőzik, az az igazi érték! Igaz, egy ilyen professzionális rendszert házi-barkács módszerekkel szerelni nem lehet. Ahhoz bizony CNC, számítógép-vezérelt gyártósor szükségeltetik.

 

Egy ilyen masszív szerkezet esetén nem kell a csempére ültetni a szekrényeket, hogy mégis tartsa őket valami.

 

A Porotherm tégla (bár erről még lesz szó, mert itt még – biztos ami zicher alapon – elkél a külön megerősítés is) és más porózus vagy lyukacsos szerkezeti elem sem akadály.

 

Ne vegyük félvállról az ilyen részleteket, mert nagyon-nagyon sok múlhat rajta. Széles felső elemeknél más rögzítő szóba sem jöhet.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A fiókvasalatok terén még látványosabb különbségek adódnak ahogy haladunk az 50-100 forintos vasalatoktól az 5.000-10.000 forintosak felé és azon túl is (a csúcs 40.000 forint / pár).

 

A 40 centiméter szélességig és 10 kg terhelésig működőképes műanyag görgős fiókvasalatok inkább irodai konténerekben használatosak (könnyedén járnak, mert lötyögnek).

 

Blokk konyhákban néha még látni, hiszen olcsó, jobb helyeken a 100 forintos szintig lefelé, és a piramis alján a cél nem a minőség.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Csakhogy nem sokkal különbek a kínai golyós rendszerek sem (amelyekből létezik csillapítós is, de egyik sem hosszú élettartamú és szinte mind a 700-800 forintos árkategóriába tartozik).

 

Hamar szorulni kezdenek, nem kapható hozzájuk szerelősablon, egy mérőszalaggal meg olyan pontatlanul határozható meg a felfúrásuk helye, hogy még ha csúcsminőségű terméke lennének (nyilván nem azok), akkor is hamar eltorzulnának.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Végül ott vannak az 5.000 forinttól induló, de inkább a 10-15.000 forintos kategóriába tartozó fiókvasalatok pálcákkal, fa, edzett üveg vagy inox fém kávával (fiókoldal).

 

Jóllehet ez utóbbiak (üveg, inox acél, sőt bőr fiókoldal) már 20.000-30.000 forintos árkategóriába, de nem más működési minőségi szintre visznek.

 

Nagyon más világ, ugye? Nem vitás. A minőséghez a Martin Martinelli® ragaszkodik, a dizájnt a vevő határozza meg.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Mindenki el tudja dönteni, mennyi pénzt szán ilyesmire. Persze a stílus is behatárol.

 

Egy gyengébb minőségű (ha kihúzzuk: lóg, és ha a fölötte lévőt is kihúzzuk, akkor terhelés alatt a két fiókelő összeér) 25 kg teherbírású fiókvasalat alkalmazhatatlan modern stílusú konyhabútoroknál, ahol a hézagok egészen kicsik.

 

Annyit stílustól függetlenül meg kell jegyezni, hogy egy konyhabútoron nagyon kevés dolog mehet tönkre. Még a legegyszerűbb blokk konyha sem fog egyszer csak összeomlani, hogy amikor hazamegyünk a munkából, csak egy kupac faforgácsot találjunk a helyén.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A kivetőpánt elpattanhat ugyan, de annak a cseréje olcsó és egyszerű (bár azért itt is adódnak problémák, amelyek a kisebb terhelés miatt még nem olyan kritikusak), bár ha megnézzük a baloldali képet…

 

A fióksín azonban költséges és nem sokszor cserélhető, mert az a lyuk, amiből egyszer egy facsavart kitekertek, és ami magával vitte a faforgácsot a bútorlapból, oda még egyszer olyan stabilan egy új facsavart behelyezni nem lehet.

 

Pláne úgy nem, hogy az egy 50-60 kg teherbírású, akár 1 méter széles fiókot is stabilan tartson. Nos, ilyesmi nem igazán lehetséges. Így a profi német gyártók gagyi másolatait vásárolni nem ajánlott.

 

Mint ahogy a legyengített, 25 kg teherbírású fiókokkal sem lehet 60 cm fiókszélesség fölött mit kezdeni.

 

Tisztában vagyok vele, hogy 3 db fiók esetén a különbség 15.000-30.000 forint is lehet, ha azonban megengedhetjük magunknak ezt a luxus, hosszútávon sok pénzt és idegeskedést spórolhatunk meg.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Ugyanez igaz a sarokvasalatokra is. Ha nem engedhetünk meg magunknak egy 50.000-70.000 forintos professzionális rendszert, akkor inkább polcozzunk, és küzdjünk alkalomadtán a kényelmetlenebb használattal.

 

Egy idő múlva úgyis a ritkábban használt holmik kerülnek mélyebbre. Ellenben, ha ránk sóznak a lapraszerelt gyártók egy hamar rozogává váló vasalatot, azt a kínlódást, ami ránk vár évtizedeken át, azt senkinek nem kívánom.

 

Ismerjük föl a gagyit, vagy ha látványra nem, a boltban rángassuk meg, nyomkodjuk lefelé a tálcáit, hogy megérezzük, mennyire gyenge, silány szerkezetek. Nem 15-20.000 forintot, egy lyukas kétfillért nem érnek.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Kamravasalatoknál még kritikusabb a helyzet.

 

Szerencsére azért látszik is a különbség. A baloldali már üresen, álltó helyében is támolyog, hát még ha megterheljük. Miben reménykedik a vevő? Hogy idővel majd jobb lesz? Segítek, rosszabb lesz. Nem is kis mértékben.

 

Kamravasalatoknál rendkívül fontos a teherbírás. Az 50-60 kg teherbírás semmire nem alkalmas, mert maga a vasalat és az ajtófront súlya már 25-30 kg. Így legfeljebb vattát tárolhatunk a gyengébb megoldásokban.

 

90% fölötti terhelés esetén az élettartam drasztikusan csökken. Gondoljunk bele, meddig élne az autónk, ha folyamatosan 4.000-es fordulat fölött használnánk?

 

Ökölszabályként jegyezzük meg: a kamraszekrény vasalatának teherbírása minimum 120 kg kell legyen! Ha több, az csak jó.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Ha még ez nem volna elég… nem tudom, hogy közöljem… Szóval a gagyibb vasalatokon nincs állítócsavar, amivel az ajtófront rajta anélkül állítható lenne, hogy a csavart folyton ki- meg becsavarnánk.

 

Kitágult csavarhelyet meg láttuk az imént egy ilyen pár próbálkozást követően. Bizony-bizony, ilyen műveletek során elég könnyen igen nagy kár keletkezik.

 

Végül ott a dizájn és a komfort. Egy nem fura, drótkeretes megoldás, ami vajpuhán jár, az egy olyan fenséges élmény ahányszor csak kihúzza az ember, hogy bármilyen anyagi áldozatot megér. Már ha van miből áldozni.

 

Ha azonban egy ilyen rendszer ára túlmutat a lehetőségeinken, kérjünk inkább egy polcos szekrényt, mintsem felidegesítsük magukat minden áldott alkalommal, amikor nekigyürkőzünk egy egyre szorosabb, akadozó, vacak vasalatnak, amit széltében-hosszában árulnak, mert ez a legolcsóbb, és mégis kamravasalat.

 

Ja, az.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A fűszertartó rácsok esetén a teherbírás annyira nem érdekes, annál inkább az állíthatóság.

 

Mert ha az asztalos a csavar kicsavarásával és a lyuk mellett fél milliméterrel történő újra becsavarásával állítja be a vasalatot, hogy az ajtók szépen, katonásan sorakozzanak egymás mellett, vajon mennyi ideig állnak majd szépen?

 

Az egyiken található állítócsavar, a másikon nem. Vajon melyik melyik?

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Egy kivetőpántnál nem csupán jobb ránézni az egyikre, mint a másikra, de a belső csillapítás, az élettartam, valamint a könnyű állíthatóság sem mellékes.

 

A gyengébb minőségű pántok használata esetén előbb-utóbb minden ajtó lógni kezd, és akkor lőttek az összbenyomásnak.

 

A lapraszerelt csapda úgy néz ki, hogy ők addig verik az asztalt a nagy gyártóknál, míg azok látszólag be nem adják a derekukat. De nem hülyék azok sem. Nem ugyanazt a terméket fogják olcsóbban adni, hanem csakis nekik gyártanak egy silányabbat, amit valahogy úgy csomagolnak, hogy ‘exkluzíve’. Pedig az ‘excuse me’ igazabb lenne.

 

A világ varázstalanítása, kinyitni a szemünket, nem dőlni be olcsó reklámfogásoknak igen fontos, hogy ne járjunk pórul. Minél jelentősebb egy beruházás, annál körültekintőbbnek kell lennünk.

 

Olyan nagy autógyártó, mint a SAAB vagy a világ legnagyobb bankjai is csődbe mennek, senkiben nem bízhatunk vakon, csak a termék minőségében, amennyiben meggyőződtünk annak valódiságáról.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A felnyíló vasalatok esetén a gázrugót – úgy ahogy van – felejtsük el, mert egyrészt felcsapja az ajtót, amit a magasabbak elérnek, az alacsonyabbak nem, ráadásul előbb-utóbb tönkremennek.

 

Inkább előbb, mint utóbb. Nem arról beszélek, ha nincs más lehetőségünk (100.000 forinttal a zsebünkben megyünk konyhabútort vásárolni), hanem arról, ha van.

 

A maiak úgy 2-3 év alatt megadják magukat, és akkor ismételten jön a klasszikus eset a tátongó lyukkal és a benne pilinckázó csavarral.

 

Onnantól pedig, hogy lötyög az egész, napról napra csak rosszabb lesz a helyzet. Szóval, ha tehetjük…

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Ijesztő, de az alap nem-gázrugós rendszerek sem sokkal jobbak gázos társaiknál. Még az 1.000-2.000 forintos kategória is minősíthetetlen.

 

Egy rugós rendszer a maga egyszerűségében akár időtálló is lehet, de sok esetben olyan erő kell a mozgatásához, hogy kizárt, hogy ezt a csavarok sokáig bírják a pozdorjában.

 

Sajna, a felnyíló olló sem különb. Néha kikönyököl oldalra, de ha nem tesz ilyet, egy ideig szépen jár. Aztán kikönyököl oldalra.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A minőség itt kezdődik.

 

A lapraszerelteket itt ismét szívatják a nagy gyártók, mert csak egy típust és kar erősséget adnak nekik (így aztán ölég nehezen járnak), nehogy össze lehessen keverni ezeket a termékeket a minőségi konyhabútorokkal.

 

Mert a minőségi gyártók minden szekrényhez olyan erősségű vasalatot passzítanak, amilyet annak a front mérete, alakja, súlya és súlypontja megkíván. Náluk ebből kifolyólag a vasalatok leheletfinoman járnak.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Aztán persze léteznek fogantyú nélküli, minimalista konyhabútorokhoz nyomásra mechanikusan és elektromosan nyíló ajtófront vasalati megoldások.

 

Dúskálunk, dőzsölünk a minőségi modern konyhabútorokhoz kapható konyhabútor kiegészítők széles választékában, amelyekről az elemes és a lapraszerelt gyártók még csak nem is hallottak.

 

Kell a különbségtétel, a minőséggel járó privilégium, és ezt mindenki meg is érti. Vagy megérzi a bőrén?

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Fogantyúból mint égen a csillag. A minőségi és árbeli különbség azonban kétszámjegyű is lehet.

 

Mivel a választék fantasztikus, nem gondolom, hogy ki-ki ne találná meg a maga szája íze szerintit szinte bármely árszegmensben.

 

Itt nincsenek privilégiumok. Persze a hosszabb és kecsesebb típusoknak megkérik az árát itt is, ott is, és mivel elég nagy mennyiségre van szükség belőlük, egy ezer forintos árkülönbség sem jelentéktelen.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Persze átvághatjuk Nagy Sándorként a gordiuszi csomót, eglsz egyszerűen megkerülve a problémát azzal, hogy vagy nyomásra nyíló rendszert választunk, vagy ajtóból kimart fogantyút.

 

Tulajdonképpen egyik esetben sincs szükség külön kapaszkodóra, így annak ára sem jelenik meg a termék árában. Más esetleg igen, de nem feltétlenül.

 

Az egyik típus esetében a fogantyú nem az ajtófrontra, hanem az ajtófrontba vagy a korpuszra, a bútor testre kerül. Így itt van ugyan fogantyúnk, csak éppen nem látszik belőle semmi.

 

Ráadásul elegánsabb formához jutunk, mint ha azok a régimódi kitüremkedések divergálnák a képet.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Vagy egy az egyben el is rejthetjük konyhabútorukat rozsdás lemezek mögé.

 

Mutassunk helyette csak egy jókora, szekventált rozsdás vaslemezt, vagy annak kinéző észvesztően szép falburkolást.

 

Akármi legyen is ami elénk tűnik, ha döbbenetet akartunk kelteni, jelentem, sikerült.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Vissza a realitásokhoz. Konyhabútorunkból leginkább az ajtófront látszódik, kicsit a munkalap, a hátfalpanel és a fogantyú.

 

A megfelelő ajtófront kiválasztásánál 3 szempontot kell figyelembe venni.

 

Először a dizájnt. Keressünk olyan kinézetet, ami tetszik nekünk és a párunknak is, és ami nem mellesleg illeszkedik lakásunk egészéhez, tágítja a teret vagy strukturálja azt, vagyis egy adott, szándékolt hatást kelt.

 

Ami a legtöbb esetben a grandiozitás, ami a nagyság érzetét közvetíti, a hozzánk köthető nagyságét.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Mondom, tágítja, és nem folyosóvá szűkíti a rendelkezésre álló teret, mint az itt látható megoldás.

 

De, ki tudja? A megrendelő esetleg pont egy ilyen nyúlánk figurára vágyott otthonában!

 

Félretéve a tréfát, gondosan gazdálkodjunk azzal, amink van, hogy mindinkább a tágasság hatása bontakozzék ki birtokunkon.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Másodszor az élettartamot. Minél fényesebb egy felület, annál jobban tágítja a teret, de annál sérülékenyebb is. Léteznek azonban hosszú élettartamú fényes felületek, amelyek megtalálásához vigyünk nyugodtan magunkkal egy fém dörzsi mosogató segédeszközt, és kérdezzük meg a boltban, hogy tesztelhetjük-e vele a bútoraikat.

 

Nemleges válasz esetén forduljunk is ki mindjárt az üzletből, mert mi nem 1-2 évre keresünk konyhabútort. A többinél meg veselkedjünk neki. Ha a fém dörzsi nem sérti meg az ajtófrontot, mi sem fogjuk a körmünkkel vagy amikor a ráfröccsenő szennyeződést vakarjuk le róla mindenre elszántan.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A harmadik szempont az elsővel összhangban olyan szín és forma kiválasztása, amit hosszútávon sem ununk meg.

 

Legyen izgalmas, de ne másnapra megunható.

 

A padlizsán szín például a tipikusan ütős, ugyanakkor könnyen megunható.

 

Ámbár ha megtörjük egy kissé, vagyis nem az egész felület padlizsán, hanem vegyítjük valamivel, bézzsel mondjuk, persze nem sárgás, hanem inkább barnás árnyalatú bézzsel… A munkalap pedig legyen fa. Például.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A túl csicsás, túl sárga, túl összevissza fogantyús konyhabútorok is ilyenek.

 

Ma még tetszenek, holnap már idegesítenek.

 

Mindenképpen kérjük ki szakember tanácsát ilyen kérdésekben, aki ezer és ezer konyhabútort tervezett már. Látta, hogyan alakulnak, érnek az elképzelések egyik napról a másikra, egyik hétről a másikra.

 

Aztán a visszatérő vásárlók, az ajánlásból érkező kikérdezése is gazdagítja a tudását. Szóval, figyeljünk oda rá.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Mértékkel, kérem szépen, mértékkel.

 

Kleobulosznak igaza volt: metron ariszton, a legjobb a mérték.

 

Külön a hátfal is álomszép és a konyhabútor bambusz ajtófrontjainak is van íze. De együtt a kettő már kicsit sok.

 

Egy amerikai dió munkalap hiányzik még a teljes kakofóniához!

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

De ha nem a színekkel variálunk, hanem a formákkal… A lábazattal példának okáért.

 

A függesztett konyhabútorok olyan légiesek, könnyedek, mint ha úsznának vagy lebegnének a térben.

 

Alá és fölé még egy sejtelmes fény teszi tökéletessé a hatást. Bár ez a másik véglet.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Mi történne, ha csak a fele nem állna lábakon? Még ha fekete, akkor is egy könnyed, elegáns bútordarab, nem egy bumszli tömb.

 

Azért grafit szürke is kell oda, meg valami erős szín egy külön bútor képében, hogy legyen dinamikája a rendszernek!

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Csakhogy ezzel a megoldással sok teret veszítünk, és speciális technikai feltételei is vannak annak, hogy a fal elbír-e egy ilyen terhelést.

 

Másrészt vizuálisan – az alsó tér elvesztése nélkül is – létezik megoldás a könnyed hatás elérésére.

 

Egy beljebb helyezett, ráadásul fém szokli megteszi. A lábazati világítás is igen erős hatáselem.

 

A vonalszerű fogantyúk is elementárisak és emelkedettséget eredményeznek. Most éppen fizikailag.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Aztán, ha valaki még szeretn költeni, a különböző német gyártók kifogyhatatlanok fiókrendezők ötletekből.

 

Az evőeszköztartóval indul minden, de hogy hová jutunk, azt senki nem tudhatja.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Aki mégis abban az illúzióban ringatná magát, hogy határok azért csak vannak, arra szíves örömest rászabadítanék egy német háziasszonyt. Nála egy másfél méteres fiók sem túl nagy, ha makulátlanul rendezett.

 

A német gyártók a fiók rendezőknek és elhatárolóknak olyan széles választékát nyújtják, hogy öröm nézni, mi minden jut eszükbe a téma kapcsán.

 

Mi, gyártók pedig számolhatunk, hány kilónál is tartunk legrosszabb esetben (worst case analysis), mert a hölgy virgonc pakolókedvének aligha lehet csak úgy gátat szabni.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Képes még a fűszereket is a fiókba gyömöszölni, ha kap hozzá egy csinos kis rendszerezőt.

 

De már hogy ne kapna! Meg is ragadja, be is helyezi.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Vagy Uram bocsá’ a tányérokat. Mármint a tányérokat a fiókba.

 

De mi értelme is van ennek? Hát az, ha már így megszólítottak, hogy a felső elemek valójában nyomasztóak, lenyomják a terek, elveszik előlünk a levegőt. Így belőlük minél kevesebb annál jobb.

 

Viszont van, amit nem lehet ép ésszel az alsó szekrényekbe tuszkolni. Amit meg igen, azzal ne lacafacázzunk! Feltéve, ha van hozzá rendezőnk, akár egy jobb filmnél.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Ízelítőt már kaptunk, most álljon itt a Csimborasszó, a csúcsa annak, amire képesek lehetünk, ha a minőségi konyhabútorok adta lehetőségeket maradéktalanul kihasználjuk.

 

Alkalmazhatjuk az elhatárolók rendszerét, de voksolhatunk a csúszásgátlók használatára is. A lényeg, hogy a lábosok a fiókok mozgatásakor ne ütődjenek egymáshoz.

 

Maradjanak csak hosszan épek, szépek.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Kombinálhatjuk is a kettőt. Az edényeket a fedőktől elhatároljuk, viszont a lábosokat az egymáshoz ütődéstől csúszásgátlóval védjük meg.

 

Még a merőkanalaknak is találunk hamar kalickát.

 

Tényleg nem gondolná az ember, mennyi variáció létezik egy egyedileg alakítható fiókrendező rendszerben.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Vagyis, hát, kérem szépen, csúszásgátlóra a fiókok előtti korban, a fiókok túlburjánzása előtti korban, amikor a háziasszonyok még csúsztak-másztak a konyhában a hátsó nagy fazekak megszerzéséért, nos, nem volt szükség.

 

A fiók hátán fiók konyhabútorokban viszont könnyen összekoccan minden, így egy effajta védelmi megoldás egész egyszerűen nem mellőzhető.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A fiókba épített gyári fóliavágó azért egy kissé túlzásnak tűnik, de az igazat megvallva – jópofa és nem drága.

 

A későbbekben lesznek még meglepetések fiókba épített ez meg az kapcsán, amihez a fóliavágó csak laza bemelegítés.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Elegáns megoldás a sarokfiók a konyhabútor sarok kihasználására.

 

Az előnyeit és a hátrányait érdemes végiggondolni, az biztos, hogy leesik tőle az ember álla, amikor először használatba veszi.

 

Egyébként egy komplikált, vagy 80 alkatrészből álló rendszer.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A határolók és a tárolódobozok egész arzenálját tudják felvonultatni a minőségi modern konyhabútorok gyártásában érdekelt cégek.

 

Mert rend a lelke mindennek.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A kis fém tálcácskák rengeteg méretben, mini elhatárolókkal az evőeszközös fiók olyan szekventálását teszik lehetővé, amiről pár éve még csak nem is álmodhattak az emberek.

 

Akinek van érzéke a makulátlan rendhez és tisztasághoz (mert bizony ezek a kis fém tárolók abszolút tisztán tarthatóak, még az evőeszközökkel együtt a mosogatógépbe is helyezhetőek), ő imádni fogja a kis ékszerdobozokat.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Aztán mindez bambuszból.

 

Talán nem annyira higiénikus, mint a fém, de sokkal elegánsabb.

 

Ki mit részesít előnyben.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Aki mindent, fából, fémből, pálcákat, elhatárolókat, csúszásgátlókat, tárolódobozokat, üvegcséket, tégelyeket, fiolákat… kiélheti legvadabb pedantériáit is.

 

Szárazárut, tésztát, tartós kenyeret, kekszet, konzerveket, paradicsomlevet, aprósüteményt, mézet, hajdinát, kuszkuszt, bulgurt, lencsét, babot, fűszereket, teákat… bármit tárolhat a fiókokban, mert tárolásra alkalmas zárható dobozka, az van bőven.

 

Senki nem fog panaszkodni.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Beépíthetünk modern konyhabútorba akár kihúzható vasalódeszkát is.

 

Kívülről nézve sima fiók, de ha kihúzzuk, előugrik belőle a vasalódeszka.

 

Voilà!

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Gyakoribb felhasználás természetesen a kihúzható reggelizőasztalka.

 

Létezik belőle rövidebb kihúzású vasalat és hosszabb. A szélességet mi magunk határozhatjuk meg.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Az asztali elszívó előnye, hogy a felső szekrények egységes dizájnját nem rombolja össze egy praktikus okokból följebb helyezett berendezés.

 

Ráadásul eszméletlenül elegáns. Különösen a nem fix kivitel. Amelyik gombnyomásra szép lassan előkúszik az asztalból, mintha éppen egy földi csoda lenne kibontakozóban előttünk.

 

Hátránya a légelvezetés, amihez jellemzően a padlót kell kilyukasztani, méghozzá egy 150 mm-es cső számára megfelelő mértékben.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A minőségi konyhabútor-gyártás nyilván megoldásokkal szolgál az olyan párok számára is, amelyek egyik tagja lényegesen magasabb a másiknál.

 

Ha valakinek kényelmetlen, ha túl alacsonyan vannak a polcok, akkor kerülhetnek följebb, kerülhet följebb az egész szekrény is, amelynek a polca egy mozdulattal lejjebb húzható.

 

Ugyanígy készülhet a munkalap is két magassággal. Mert itt pár centiméter is számottevő, ha hosszabban dolgozik az ember.

 

Egy kis görnyedéstől a derék könnyen elfárad, ami elkerülhető, ha a munkalap a konyhabútor egyik részén magasabb, a másik részén pedig alacsonyabb.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A kamravasalattal az a baj (a fentieken túl), hogy még a legjobb minőségűeknek a használata is kényelmetlen.

 

Hiszen egy oszlop áll előttünk, amihez oldalról férünk hozzá, de ha annak a másik felén találunk meg valamit, akkor meg kell kerülnünk az oszlopot, hogy kivegyük, amit kerestünk, aztán ismét megkerülni stb..

 

Erre találták ki a felső kategóriás konyhabútorok számára az elforgatható kamravasalatot. Kihúzzuk, majd elforgatjuk, és így szemből férünk hozzá a tartalmához.

 

Apróságnak tűnik, de egy konyhabútor éppen ezektől az apróságoktól lesz kényelmes, a használata tiszta öröm.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Ha már praktikus megoldásoknál tartunk…

 

Gyakori eset a rossz helyen lévő ablak. Mert milyen jó lenne a mosogatótálnál egy ablak. Csakugyan!

 

(Valamiért szinte mindenki nagyon szeretné az iménti kialakítást). Dacára annak, hogy a csap miatt nem lehet immáron kinyitni azt a fránya ablakot, pedig egy konyhában nincs is ennél esszenciálisabb.

 

Na, de a modern konyhabútoroknál létezik egy különleges, munkalapba tolható csap típus, ami megoldja a kihívást!

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Aztán ott vannak a fali sínek szinte végtelen választéka.

 

Késtartó, pohártartó, mozsártartó, konyharuhatartó, fűszertartó, sőt zöld fűszernövény-tartó, üvegtartó stb.

 

Azért ez egy igen praktikus rendszer, és a megfelelő minőségű termékekkel elég mutatós is lehet.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Itt egy kis szortiment bemutató jelleggel a különféle praktikus kihúzható segédeszközökből.

 

A minőség annyira látszik ezeken a termékeken, hogy nem is igazán kell bármit is magyarázni.

 

Legfeljebb azt, hogy el ne csábuljon senki a silányabb rendszerek irányában, mert azokkal előbb vagy utóbb meggyűlik a baja.

 

A választás inkább úgy hangozzék, hogy veszek ilyen rendszert vagy nem veszek, mintsem vacakot veszek és kínlódom, vagy minőségi terméket szerzek be és örülök minden alkalommal, amikor használatba veszem.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Ha a mosogatótál körüli kis helyet is ki akarjuk használni vagy csak a vakfiókokat gyűlöljük…

 

Esetleg úgy érezzük, a mosogatáshoz szükséges kellékek szerencsés módon legyenek inkább a mosogató környékén…

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Ami viszont már nem anyagi kérdés – csak a konyhastúdió igényességét mutatja –, az az olyan apróságok köre, mint a polctartó pöckök, amelyek skálája innentől idáig terjed.

 

Mennyivel elegánsabb a jobb alsó sarokban lévő a bal fölsőhöz képest.

 

Tényleg csak apróság lenne? Méretre minden bizonnyal.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Akkor elemezzünk fajsúlyosabb kérdéseket!

 

Itt van mindjárt a rögzítéstechnika.

 

Minden egyes falazóanyaghoz más és más rögzítéstechnikát kell alkalmazni. Nem lehet, hanem KELL! Muszáj, szükséges!

 

Aki itt elbukik, az a másik életét veszélyezteti, különösen a kisgyermekekét!

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Még szerelés előtt meg kell tudni, hogy milyen a fal szerkezete. Gondoljuk végig, mit függesztünk rá, azt extrém esetben mennyire fogjuk megterhelni.

 

Elemezni kell az erőhatásokat, a vektoros, sőt tenzoros hatásokat, és annak – na és az alkalmazott bútorelem-függesztési eljárásnak – megfelelően kell szakszerű rögzítéstechnikai eszközt választanunk.

 

Egész egyszerűen túl nagy a tét ahhoz, hogy a legkisebb szakszerűtlenség is megengedhető legyen.

 

A szomorú az az egészben, hogy ilyesmiről a legtöbb asztalos hírből nem hallott. Amikor meg a leeső szekrény agyoncsap egy 3 éves gyereket, akkor csodálkoznak, és értetlenkednek, meg mentegetőznek.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Csak éppen nincs mit mentegetőzni. Tudniuk kellett volna, hiszen számtalanszor tapasztalták, hogy a lyukacsos téglában vagy akár a porózus anyagokban sem tartanak semmit a hagyományos tiplis-csavaros megoldások.

 

Tessék elmenni iskolába és megtanúlni a rögzítéstechnikát, ha már ilyen veszélyforrással dolgozik az ember!

 

A Porotherm téglás fal csodálatos tulajdonságokkal rendelkezik, rögzítéstechnikai szempontból azonban kihívásokat támaszt a szakemberekkel szemben. Normál esetben ugyanis nincs mibe kapaszkodnia a csavarnak, ami csak kalimpál a levegőben.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Egy falikép esetében az ilyesmi még nem probléma. Egy polcnál, még inkább pedig egy tányérokkal gazdagon megpakolt 1-1,5 méteres felső szekrénynél viszont végzetes lehet.

 

Hány százalék biztonság is elegendő számunkra, amikor a családunk élete a tét? Vajon a 99% elfogadható biztonság? Ha csak 1 vacak százalék az esélye egy súlyos kimenetelű balesetnek?

 

Ki van zárva! Holott a megoldás igen egyszerű. Ne mi magunk bénázzunk egy lapraszerelt szörnyűséggel, ha nem vagyunk szakemberek egy 40-50 kilós szekrény fejünk fölé rögzítésében, hanem keressünk olyan hozzáértő mesterembert, aki tisztában van a különböző falszerkezeteknél alkalmazható rögzítéstechnikai megoldásokkal!

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Már nem annyira kardinális kérdés a lábazati vízzáró ügye, de ami rothadáshoz vezet, vagyis gombásodáshoz és allergén anyagok folyamatos és tömeges levegőbe juttatásához a nap 24 órájábam, az soha nem mellékes.

 

Először is vízzáró az kell. Egész egyszerűen nem mellőzhető.

 

A műanyag sajnos elvásik, és akkor védtelenné válik a fa a nedvesedéssel szemben, és máris ott a gombásodás nem csekély veszélye.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Tartósabb megoldásnak ígérkezik a valódi fém lábazati vízzáró, ami egyben van a szoklival.

 

Maga a vízzáró ebben az esetben is műanyag, csakhogy ez egy fémlaphoz csatlakozik, ami nem fog nekünk gombásodni, bármi történjék is.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Ugyanígy, az a konyhastúdió (horribile dictu! – még kimondani is szörnyű, de sajnos sok esetben még ezek a profi cégek is ilyen szörnyű technológiát alkalmaznak!) vagy asztalos, aki szilózza a munkalapot, azt ott helyben el is kell zavarni.

 

Mert nem elég, hogy nem végez valódi vízzárást, mutatványával ékes szavakkal azt mondja el saját magáról, hogy nem ért a szakmájához, de még csak nem is érdekli az egész.

 

Márpedig a rothadás és gombásodás abban a légtérben, amelyben naponta legalább 10-12 órát tölt az ember, igen káros a szervezetünkre nézve.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Még a kis puklik is komoly gondra hívják föl a figyelmet, az ekkora dudorok ennél többre is.

 

Nem annyira ismert tény, hogy a penész 99%-a nem látszik. Amikor látványos formában megjelenik, zöld és fekete penész alakját öltve, ott már nagy a baj, de más esetben sem kicsi.

 

Ráadásul ismételten olyan egyszerű megelőzni a problémát, csak éppen a megfelelő anyagot és technológiát kell alkalmazni kókányolás helyett, ami sajnos hatalmas divat errefelé.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Ha viszont a megfelelő technikát alkalmazzzuk, a víz – ami egy konyhában, valljuk be, elég normális – nem probléma, álljon a munkalap bármelyik részén.

 

Ne kelljen frászban lennünk, hátha víz csöppen a munkalap összeillesztéséhez.

 

Ott is hagyhatjuk, nem lesz probléma. Létezik ugyanis 100%-os vízzárás.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Már bele sem megyek az élzárástechnikába, hogy ha sima meleg technikás ABS élzárást használ az ember egy ilyen párás helyiségben, milyen ragyogó táptalajt készít elő a gombák számára.

 

A család meg nem érti, miért lett allergiás szép lassan mindenki. Nos, a gombaspóráknak való folyamatos kitettség (életünk 60-65%-át lakásunkban töltjük!!!) nem múlik el nyomtalanul.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Ahol az avatatlan tekintet előtt még rejtve marad a probléma, ott a profi már látja a jövőt, és nem vidám.

 

Nos, közelről nézve így fest a hagyományos ABS elzárás, az úgynevezett EVA technológia következményeivel együtt.

 

Nagy lyukakkal, ahol a pára bejut. Nem véletlenül találták ki a németek a nullfuga élzárást.

 

A lézeres-, plazma- és a PU élzárás egész egyszerűen tökéletes párazárást biztosít. Őrültség volna nem élni vele!

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A megoldás mindössze annyi, hogy egy magasabb szintű technológia használata mellett dönt a cég.

 

A lézeres-, plazma- és PU élzárás ma már Magyarországon is elérhető, és nem megfizethetetlen.

 

Egy teljes konyhabútor árában minimális mértékben jelentkezik, de ott pára nem jut be a faforgácslaphoz, nem lesz gombásodás a fában, nem lövelli ki a levegőbe hetente a gomba a spóráit, és máris kilőve az egyik legfontosabb allergén-forrás.

 

(Lehet, hogy a család allergia-csökkentő szerekre egy év alatt többet költ, mint amennyibe egy életre kerül a lézeres élzárás többletköltsége?) Az ilyen ’apróságok’ jelentik a különbséges az igényes konyhabútorok és a gagyi eljárások között. Érdemes odafigyelni!

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A konyhabútor lábát nem kell feltétlenül rejtegetni. Persze modernebb az elrejtett láb, de meggondolandó, ha ilyen szép lábak kínálkoznak sorra.

 

Azzal, hogy megnyílt előttünk egy lehetőség a változatosságra, szabadabban gondolkodhatunk színek és formák tekintetében.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A konyhai munkalapok világa is megér egy misét, mint ahogy a szemetesek, mosogatótálak, és konyhai kis és nagygépek is.

 

Mi a különbség a CPL és a HPL munkalapok között? Mert látszólag bizony azonosak az úgynevezett hagyományos munkalapok, csakhogy az egyik a Mercedes kategória, míg a másik Zaporozsec.

 

A Continuous Pressed Laminate mint technológia olyan lágy felületet eredményez, ami egy munkalap esetében meggondolandó, miközben a High Pressure Laminate masszív és karcálló.

 

Ne legyen kétségünk: a lapraszerelt és az olcsó elemes konyhabútorok gyártói a CPL-t preferálják.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Egyik-másik munkalap olyannyira fahatású, hogy szinte karácsonyi illatot áraszt.

 

Ugyanakkor kétséges, mennyire szerencsés választás az erősen barázdált felület takarítás szempontjából.

 

De ha már itt tartunk. A tömör fa szinte minden tekintetben a legrosszabb. Különöse az általános higiéniát figyelembe véve.

 

Ha mégis emellett döntünk, soha ne vásároljunk kezeletlen fát. Azzal, hogy otthon magunknak kenegetjük lenolajjal, nem túl sokat teszünk az impregnálása ügyében.

 

A helyes technológiai eljárás – nagy nyomáson és egy relatíve magas hőmérsékleten egy magasabb szárazsági fokú fába bepréselni az olajat.

 

Tehát a vizet lecserélni a kapillárisokban olajra, nem pedig a felületét beolajozni a fának, amit mechanikai és kémiai úton a normál használatban pillanatok alatt leradírozunk, védtelenül hagyva a fát a víz és a baktériumok előtt.

 

Magunkat meg fertőzésveszélynek kitenni? És miért? Hekubáért!

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A HPL technológiával készült munkalap – érdekes módon – higiéniai szempontból még az üvegnél is tökéletesebb anyag.

 

A kisebb barázdák (a nagyokhoz képest) pedig segítenek a tisztán tartásában. Aztán vannak még kisebb barázdák, dorozsmás felületek és egészen simák is.

 

Gondoljuk végig az előnyöket és hátrányokat, és tudatosan döntsünk! Nincs itt másról szó, kérem szépen.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A megmunkálás pedig egy újabb szakterület, ahol rengetegen elbuknak.

 

A gép, a technológia, az alapanyag és a szaktudás egyaránt komoly tényező.

 

A végeredmény pedig magáért beszél.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Aztán ott a gránit, a műkövek és műanyagok széles választéka, a Corian, a kompozit, a kvarcit, a kerámia, a tömör fa és az üveg is.

 

Mind közül a legizgalmasabb egyértélműen az üveg.

 

Persze nem akármilyen üveg. Az edzés-technológia is különleges, a végeredmény pedig egészen mesébe illő. Már akinek van érzéke az efféle szépség iránt.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

De mi ez itt? Törött üveg? Mintás üveg?

 

A törött üveg lényege, hogy 3 rétegű üveg közül a középső valóban törött. Ám ez senkit nem zavar. Vigyázni kell, hogy jót törjön el az ember, amikor odacsap. Utána már áldásos állapotok uralkodnak.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Mi az a szintbe- vagy aláépíthető mosogatótál? Melyek az előnyei és hátrányai egyiknek is, másiknak is?

 

Normál munkalap esetén is lehet alkalmazni mind a kettőt?

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Fémet vagy műkövet válasszunk erre a célra?

 

Nem vízkövesedik a műkő annyira, hogy feketét nem is szabad választani csak bézst, vagy – értik, na – vízkő színűt?

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Aztán itt van a szintbeépítés. Hát nem szebb?

 

Létezik belőle ál-szintbeépítés és valódi szintbeépítés. A különbséget nehéz észrevenni.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Hús- és kenyérszeletelő fiókba építve?

 

Vagy éppen mérleg, kenyértartó, botmixer, sőt kenyérpirító is mind-mind beépítve a fiókba?

 

Szimpatikus, nemdebár?

 

De hogy lehet ezeket ott takarítani?

 

Forrón is el lehet tenni a kenyérpirítót?

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Na és mennyire legyünk szelektívek? Hányszor akarjuk levinni a szemetet hetente? Mit hallok? Naponta?

 

Kell rá kis tetőcske? Ha nincs, mennyire működik a bűzelzárás?

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Mekkora legyen a szemetes? Olyan létezik, hogy sarokszemetes?

 

Kis kuka, nagy kuka, sok kuka, haj!

 

Van ennek az egész hajcihőnek egyáltalán értelme?

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Aztán már itt is van előttünk, ácsingózik, kérdések garmadára vár feleletet a konyhai világítás témaköre.

 

Felső szekrény aljába bentre vagy kívülre? LED-et vagy szpotokat?

 

Hideg fényűt vagy meleg fényűt? Esetleg van olyan, hogy szabályozható színhőmérséklet?

 

Mi lenne, ha amolyan hangulatvilágítás jelleggel a felső szekrény tetejébe is építenénk változtatható színű fényt kibocsájtó LED világítást, amit mindig éppen az aktuális hangulatunkhoz igazíthatnánk?

 

Esetleg kerüljön vonalfény a munkalap alá, a fiókba, a lábazatba?

 

Végül tisztára olyan lesz a konyhabútorunk, akár egy űrhajó.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A munkalap alatti persze csak dizájn.

 

Vagy az megfelel bútor belső világításnak is? Bevilágít a fiókba?

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Ha a falhoz tesszük a felső elem aljába épített világítást, akkor az megvilágítja a munkalap elejét is?

 

Nem kellene inkább előre tenni? Vagy mi lenne, ha a felső elem egész alja világítana?

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Vagy alulról és felülről egyaránt világítana?

 

Sőt, minden világítana, még a bútor teteje is…

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

És ha csak a hátfal világítana?

 

Vagy az derengés csupán? Félhomály, az enne, de fényár, az nem?

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Létezik olyan, hogy REJTETT konyhabútor-világítás kapcsoló?

 

Meg kell nyomni a bútor oldalát vagy csak meg kell érinteni?

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

És rejtett konnektor? Az létezik?

 

Ha megül benne a kosz, azt hogy lehet takarítani?

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Áhá! Van olyan, aminek lecsukható a fedele.

 

Ide nem is tud befolyni a víz?

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Vagy akkor legyen inkább oszlopos kivitel.

 

Oda nehezebben jut el a víz is.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

És vízálló rejtett konnektor, amire ha rádől a víz, nem csap agyon az áram?

 

Olyan létezik?

 

Mert a rejtett konnektorok szinte EGYIKÉT SEM SZABAD KONYHABÚTORBA ÉPÍTENI!!!!

 

Számos konyhastúdió elköveti ezt a hibát, ám a piacon nem sok olyan termék létezik, amely legalább IP55-ös. A fentiek mindegyike IP00-ás, azaz még pára ellen sem védett.

 

Ha véletlenül kiömlik a víz, akkor agyoncsaphat bennünket az áram!

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Mi a helyzet az érintésre nyíló redőnnyel?

 

Kapható a Martin Martinelli® konyhabútorokhoz?

 

Csak szép vagy hasznos is?

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

És a nem elektromos működtetésű konyhai redőny, az hasznos?

 

Mikor ajánlott és mikor nem?

 

Lehet színazonost, a konyhabútor ajtófrontjának a színével megegyező színűt rendelni?

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Lehet tolóajtót szerelni konyhabútorba?

 

Na, és értelme, az van?

 

Nagyon drága egy ilyen megoldás?

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Mi a helyzet a felső elemsor munkalapra ültetésével?

 

Milyen alsó szekrény mélység kell ahhoz, hogy ne vegyen el kínosan sok helyet a munkalapból?

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Elfér egyáltalán egy mosogatótál ilyen esetben?

 

Igen? És mekkora?

 

Na és a gyúródeszka?

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Na, de elég a kérdésekből!

 

Gyönyörködjük inkább a szebbnél szebb hátfalburkolatokban!

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Mennyire változtatja meg a konyhabútort egy üveg hátfal, akár egy világító üveg hátfal tárolóval?

 

Még mindig ezek az idegesítő kérdések…

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

 

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

 

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

 

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

 

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

 

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

 

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

 

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

 

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

 

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

 

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

 

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

 

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

 

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

 

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A világtó hátfalak azonban komoly szerkezetet rejtenek magukban.

 

A megoldás olyan helyen is alkalmazható, ahol felmerül a dizájn időnkénti cseréje.

A minőségi konyhabútor értéke nem hasonlíthatók össze a gagyi, lapraszerelt, de még az egyedi hétköznapi konyhabútorok értékével sem, miközben az árak sok esetben pariban vannak. Még akár egy felsőkategóriás Martin Martinelli® konyhabútor esetében is a bevezető időszakban. Ráadásul könnyen olyan szakszerűtlenségbe futhatunk bele, ami egészségünkre vagy akár életünkre, szeretteink életére veszélyeket rejt magában. Az azonnaliságért súlyos árat fizethetünk. A fentieket végiggondolva pedig már azt sem mondhatjuk, hogy ‘nem gondoltuk volna’.

GYAKORI KÉRDÉSEK

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk dolgozni, mindenképpen szükségünk van egy alaprajzra, amelyen szerepelnek a fal méretek, a kiállások (gáz, víz, elektromos), illetve a nyílászárók nyitásiránnyal és parapet magassággal.

A konyhabútor legmeghatározóbb elemének, az ajtófrontok színének a kiválasztása két lépésben történik. Előzetesen a konyhastúdióban. Mivel azonban nem biztos, hogy az Ön lakáséban azonosak a fényviszonyok, a reflexió és a világítás színhőmérséklete, mint a konyhastúdióban, hatalmas a veszélye annak, hogy az az szín, amit a konyhastúdióban tetszik, otthon kopottasnak, vagy pusztán irritálónak tűnik majd. Gagyi dolog ezért a konyhastúdióban véglegesen színt választani. A szín véglegesítése minden professzionális konyhastúdiónál a vevő lakásában, felmérés alkalmával történik meg.

Minél fényesebb egy felület, annál érzékenyebb. Biztosan tapasztalta már ezt autója középkonzolán, a sebváltó környékén vagy egyszerűen mobiltelefonja hátulján. Egy konyhabútor olyan hamar lelakottá válik, ha nincs egy speciális eljárással karcolódásmentesítetté téve az ajtófrontja, hogy erről csak rémtörténeteket tudnék mesélni.

VEVŐINK MONDTÁK

Engem a konyhastúdióban dolgozók szakértelme ragadott meg leginkább. Nem is gondoltam volna, hogy ennyi veszély rejlik egy tervezési hibában. A mi esetünkben a sarokelem lett volna szinte használhatatlan, ha egy másik cég tervénél maradunk. Köszönjük a segítséget. 2018. augusztus 7.

Kollár Ildikó
/ Budapest

Már sokan említették előttem a szakértelmet – ami szó szerint úgy igaz, ahogy leírták – viszont, ha az áruk nem annyira megnyerő, amennyire a mi esetünkben volt, akkor megköszönve a segítségüket, de nem tőlük rendeltük volna a konyhabútorunkat. Nekünk a német konyha megfizethetetlen volt, a skandinávon meg már túl akartunk lépni. Ennyi.

Emma
/ Vác