Az almenükben található cikkek a fürdőszobabútorok minőségi ismérveit határozzák meg

A fa és a laminált anyagok kizárhatóak erről a területről, mosdópultnak a teljes szerkezet vízállóságának hiány miatt (csak a tetejük vízálló, ha nem fúrják ki őket, az oldaluk nem, az aljuk még inkább nem az), jóllehet a 20-50.000 forintos árkategóriában azért jelen vannak.

 

Csakhogy a penészedés – ami a legtöbb légzőszervi megbetegedés, az asztma és az allergia több száz válfajának is az okozója, hiszen a gomba spórák folyamatos jelenléte a levegőben könnyen túlterheli az immunrendszerünket – nyers fa felületek és hibás élzárástechnika alkalmazása esetén elkerülhetetlen.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Ez utóbbi, mármint a hibás élzárástechnika, ami a konyhában még elmegy, de egy 100% páratartalmat minden nap produkáló helyiségben már a gombák által egyenesen imádott fa felületek esetén a penészedés, nos, ilyen környezetben kerülendő. Nem vízálló élzárás a hagyományos úgynevezett EVA élzárás, a lézer és a plazma élzárás is.

 

Szerencsére léteznek a bútort teljes egészében lefedő, vízálló anyagból készült mosdótálak, amelyek a mosdópult kérdését megoldják.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A porcelántól az öntött márványom át a rozsdamentes acélig a múlt képviselői már alkalmasabbak mind mosdónak, mind mosdópultnak. Vízállóak, talán a mai kor ízlésének kevésbé megfelelőek.

 

A kerámiák legalább 10.000 éve, de a porcelán is több mint 1.000 éve velünk vannak. Nevét a disznóról kapta, mert olyan disznó színű. Alapvetően igazi gagyik készülnek belőle, de azért ne feledkezzünk meg az iparművészet remekeiről, a meisseni, a herendi és zsolnai, meg mások termékeiről.

 

A bolti olcsó mosdók jellemzően nem ezekből a kiváló műhelyekből kerülnek ki, habár készül belőlük modern kivitel is. A mosdópultra ültetett modelleket – a laminált és fa felületekről írtak miatt – azonban el kell felejtenünk.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Nem sokkal esztétikusabba a zománc mosdótálak sem. A zománc tulajdonképpen üveg, üveg bevonat jellemzően acélon, ami szépen hangzik. Úgy, hogy szilícium-dioxid, kvarc, még jobban. Ráadásul az üveg ősi alapanyag, 6-7.000 éve használ olvasztott kvarchomokot az emberiség.

 

Sajnos olyan silány kinézetű termékek készülnek ezzel a technológiával, hogy kár is rá a szót vesztegetni.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Üveg mosdó. Az üveget szeretjük mind fizikai tulajdonságai (nem porózus, saválló, jól tisztítható stb.), mind esztétikai tulajdonságai miatt. Csak sajnálhatjuk, hogy igazán kifinomult fürdőszobai mosdótál és mosdópult nem készül belőle.

 

A ráültetett kivitel – mint többször volt szó róla – kizárólag nem fa és nem laminált mosdópult esetén elfogadható, csakhogy üveg mosdópult létezik. Nehéz megmondani, miért nem gyártanak szép üveg mosdótálat üveg mosdópulttal együtt.

 

A 90-es években divatos lavórszerű üveg mosdótálak fölött eljárt az idő. Már Kelet-Európában is csak az elképesztően alacsony ára viszi még a keresletet.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Gránit és márvány a fürdőszobában. Nos, igen, a modern akril anyagok megjelenéséig, aki felső kategóriás fürdőszobát szeretett volna magának, az padlótól a plafonig márvánnyal burkolta azt.

 

Még ma is van húzása az ilyen megoldásnak, de a modern, sokkal letisztultabb, nem annyira cirmos felületek teljesen háttérbe szorították ezt a nemes anyagot.

 

Igaz, nem sok embernek van annyi pénze, hogy a falait is Coriannal burkolja, oda inkább az olcsóbb greslapokat, műköveket teszik, a méregdrága ásványi lapok (Corian, LG HI MACS, Samsung Staron stb.) számára megmarad a mosdótál és a mosdópult, esetleg a dizájn-kád.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Valódi kőből választhatunk márványt, gránitot, ónixot, amelyeket a műgyanta bevonat megvéd a fürdőszobában elforduló vegyszerek káros hatásától.

 

Két aggályos részlet mellett nem mehetünk el szótlanul. Az egyik az összeillesztésük, amely során mind az erezet összevisszasága, mind a fugázás és a dilatációs hézagok kialakítása a mai ízlésnek nem megfelelő, szedett-vedett hatást kelt.

 

A másik, hogy nagyon kevesen veszik maguknak a fáradságot, hogy elképesztő mennyiségű munkával, mosdótálat faragjanak a kemény kőből, így az más anyagból készül, amit csak úgy oda vágnak a kőhöz. Az a fehér folt a gyönyörű márványon viszont tönkre vágja a képet.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Arra viszont ügyeljünk, hogy gyárban készüljön a mosdó, mert ha a belső íveket csak úgy kiszilózza a köves, annál szörnyűbbet el sem lehet képzelni. Ám ha szépen készülnek az illesztések, akkor működik az egész.

 

Ha alá építjük, ha rá építjük, olyan szerencsétlen kinézetet kölcsönöz az egésznek, hogy jobb, ha hagyjuk az egészet a fenébe, ha nem találunk gyártót, amelyik mosdót is ad és mosdópultot is ugyanabból a kőből.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Nehéz fokozni a borzalmakat, de a 90-es években divatos lavór-mosdó és gránit kombóval, kiszilózott vastag gránit vízzáróval azért még lehet.

 

A szintbe vagy alá épített is aggályos, mert nagyon penészedik, de ha csak így rátesszük, akkor még csúnya is.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Öntött márvány mosdó. Az ütős név elég szerény belsőt takar. Márvány, az nincs benne egy gramm sem, helyette az olcsó és lágy mészkő, valamint festékpigmentek használatosak. Egy gealcoat, egy kenőcs, egy bevonat óvja a károsodásoktól, ami ha lejön, a termék minden pozitív tulajdonságát elveszíti. Teljesen más kategóriát képviselnek az anyagában antibakteriális termékek.

 

A poliészter gyanta, ami összetartja a mészkő zúzalékot, az olcsóság érdekében került az elegybe, hiszen az akril, de még a sima epoxigyanta is 7-8-szorosába kerül. Magunk egy készíthetünk mosdót, ha van pár ruppiánk:

https://www.indiamart.com/proddetail/cultured-marble-polyester-resin-11072625212.html

 

Verhetetlen ára miatt mi is értékesítünk öntött márvány mosdóval készült fürdőszobai bútort.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Kőzetszemcsés akril mosdó / ásványi lapok. A Corian és csúcskategóriás mobiltelefonokat gyártó cégek (Samsung, LG) által továbbfejlesztett változatai: LG HI MACS, Samsung Staron anyagában, az akrilban gyökerező módon a baktériumok szaporodását gátló termék.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Az akryl nem porózus, anyagában vízálló, higiénikus, sőt létezik belőle antibakteriális felület!

 

Az ára az, ami riasztó, különösen az LG HI MACS. Remek tulajdonságai azonban bőven kárpótolnak bennünket. Ha az ember egészségéről van szó, ésszerűen többet vagyunk hajlandóak áldozni, hiszen megtérül a befektetés a kisebb mértékű gyógyszerhasználattól, az alacsonyabb megbetegedési rátán át a kellemesebb közérzetig ezer és egy módon.

 

Az akril mindig is más kategóriát képvisel, mint a többi termék. A neves gyártók nem véletlenül kerülik az olcsó poliészter gyantát.

Minőségi konyhabútor tervezés alkalmával több száz ilyen és hasonló kérdés merül föl, ha és amennyiben megfelelő tudású konyhabútor tervező segíti a munkánkat. Végül – csodák csodája – olyan kinézetű konyhabútort kapunk, amilyeneket a magazinok legszebb lapjain láthatunk, ráadásul ergonomikus, zónákra osztott kivitelben, amire NEM egyedi gyártásban körülbelül annyi az esélyünk, mint valóság-show celebnek, hogy fizikai Nobel-díjat kapjon.

GYAKORI KÉRDÉSEK

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk dolgozni, mindenképpen szükségünk van egy alaprajzra, amelyen szerepelnek a fal méretek, a kiállások (gáz, víz, elektromos), illetve a nyílászárók nyitásiránnyal és parapet magassággal.

A konyhabútor legmeghatározóbb elemének, az ajtófrontok színének a kiválasztása két lépésben történik. Előzetesen a konyhastúdióban. Mivel azonban nem biztos, hogy az Ön lakáséban azonosak a fényviszonyok, a reflexió és a világítás színhőmérséklete, mint a konyhastúdióban, hatalmas a veszélye annak, hogy az az szín, amit a konyhastúdióban tetszik, otthon kopottasnak, vagy pusztán irritálónak tűnik majd. Gagyi dolog ezért a konyhastúdióban véglegesen színt választani. A szín véglegesítése minden professzionális konyhastúdiónál a vevő lakásában, felmérés alkalmával történik meg.

Minél fényesebb egy felület, annál érzékenyebb. Biztosan tapasztalta már ezt autója középkonzolán, a sebváltó környékén vagy egyszerűen mobiltelefonja hátulján. Egy konyhabútor olyan hamar lelakottá válik, ha nincs egy speciális eljárással karcolódásmentesítetté téve az ajtófrontja, hogy erről csak rémtörténeteket tudnék mesélni.

VEVŐINK MONDTÁK

Engem a konyhastúdióban dolgozók szakértelme ragadott meg leginkább. Nem is gondoltam volna, hogy ennyi veszély rejlik egy tervezési hibában. A mi esetünkben a sarokelem lett volna szinte használhatatlan, ha egy másik cég tervénél maradunk. Köszönjük a segítséget. 2018. augusztus 7.

Kollár Ildikó
/ Budapest

Már sokan említették előttem a szakértelmet – ami szó szerint úgy igaz, ahogy leírták – viszont, ha az áruk nem annyira megnyerő, amennyire a mi esetünkben volt, akkor megköszönve a segítségüket, de nem tőlük rendeltük volna a konyhabútorunkat. Nekünk a német konyha megfizethetetlen volt, a skandinávon meg már túl akartunk lépni. Ennyi.

Emma
/ Vác