A fürdőszobaszekrények fogantyúinak változatai, előnyeik és hátrányaik

A mai divat ugyebár az, hogy tulajdonképpen nincs is fogantyú,. Ennél minimálabb a rendszer nem is lehet, márpedig 2022-ben a felső kategória minimál.

 

A baj ezzel csak az, hogy a szépen járó nyomásra működő fiókvasalatok több tízezer forintba kerülnek, a többi, a gagyi megoldások, ha belökjük, visszapattannak. Azok persze olcsók. A Grass működik rendesen.

 

Tesztelgessük csak őket, hátha találunk minőségi darabot, és akkor megnyugodhatunk, hogy a gyártó profi terméket árul, ha pedig visszapattan a fiók, akkor a gyártó jó eséllyel más tekintetben is a silány megoldásokat preferálja.

De még ha minőségi gyártót, és kiválóan működő nyomásra nyíló rendszert választunk is, amint közel hajolunk a tükörhöz, a combunkkal óhatatlanul megnyomjuk és működésbe hozzuk a fiók kilökő mechanikáját, ami kényelmetlen, hiszen nem állt szándékunkban ilyesmi.

 

(A nyomásra nyíló elektromos nyitási rendszer – ami egyébként valóban tökéletesen működik, mert folyamatos nyomás esetén be- és kikapcsol az érzékelő – fürdőszobában nem alkalmazható. Még tökéletes vízszigetelés esetén sem, mert a 220 voltos trafó mindig is túlzott kockázatot fog jelenteni egy alsó szekrényben a csap és a mosdótál alatt.)

 

Túlzottan is bátor az, aki ilyet ajánl, talán mér a felelőtlenségben hajlóan az.

A másik fogantyú nélküli megoldás az úgynevezett Gola rendszer, ami valójában fogantyú, de a fogantyú nem az ajtófrontra / fiókelőre kerül, hanem a bútor testre, ezért korpuszfogantyús kialakításnak is nevezik.

 

A Gola rendszer rendkívül elegáns, minimalista és olyan addicionális előnyökkel jár, hogy a bútor – alkalmazása esetén – tökéletesen szellőzik, ami egy fürdőszobabútor esetén elengedhetetlen. (Különben jön a penészedés és a vele járó masszív allergia kialakulásának magas kockázata.)

 

Fogantyús rendszereknél is meg kell oldani a bútor szellőzését, de ez a Gola kivitelnél adottság.

MINIMÁL FÜRDŐSZOBABÚTOR: www.dentalmöbel.eu

Hasonló dizájn kinézetet lehet elérni egy igen népszerű, kvázi fogantyú nélküli struktúrával, az ajtóból kimart fogantyús kivitellel, vagy más néven J-marású ajtófrontokkal és fiókelőkkel.

 

A J-profilt ugyanakkor ki kell próbálni, mert az ajtófront sajátosságaiból adódóan sem a műkörmöknek, sem a finom ujjacskáknak nem kedvez, de még egy erőteljesebb kezű férfi sem tudja kényelmesen használni, mert nincs elég hely az ujjbegyek számára. Próbáljuk ki! Ha nem kényelmes, ne válasszuk.

 

A J-profil alkalmazásával elöl könnyen zárhatjuk a szellőzés elől a szekrényünket, ami a bútor belső kialakításával kompenzálni szükséges.

 

Fürdőszobabútort ezért sem szabad soha asztalossal gyártatni, kizárólag fürdőszobabútor-gyártó specialistával.

 

Mindenhez is értő emberek nem léteznek. Az ilyen még Mekk Mesternek sem jött be.

Nagyon különleges az alsó fogantyús kivitel, amikor a fogantyú ismét nem az ajtófrontra, hanem a bútor testre kerül.

 

Tulajdonképpen ez a ‘nem köztes Gola’, a konyhabútorok felső elemeinek a nyitásánál alkalmazzák előszeretettel a minimál stílusban.

 

Külön előnye az alsó fogantyúnak, hogy van elég hely az ujjaknak, valamint a hosszú köröm és az erős kéz sem akadály.

 

Egyedüli korlátként a fiók mérete jelentkezik, mert ha túl mélyre kell hajolnunk a fiók kihúzásához, az nem kényelmes.

 

30 centiméteres, elegáns, modern fiókkal tökéletes.

 

2 db egymás alatti fiók esetén nem alkalmazható.

MINIMÁL FÜDŐSZOBABÚTOR: www.dentalmöbel.eu

Ne feledkezzünk meg a fogantyúkról sem. Persze ne a hagyományos, kiálló és egyben akadályozó: éles, hegyes szörnyűségben gondolkodjunk, hanem elegáns, modern, dizájn kivitelben, ami egyfajta dísze a bútornak.

 

Az idő a 80-as években nem állt meg. A profi gyártók egyre csak hozzák az újdonságaikat.

 

Egy ilyen, szupermodern, éppen csak előbukkanó, aztán ismét vissza is húzódó fogantyút azért – valljuk be! – lehet szeretni.

MINIMÁL FÜDŐSZOBABÚTOR: www.dentalmöbel.eu

Aztán más fürdőszobaszekrény-fogantyú dizájn is létezik.

 

Igen, igazuk van, ebbe a típusba kétségkívül beleakadunk, ha oldalirányban elmozdulunk.

 

De ha nem mocorgunk annyit…

 

Nyilván nem működik a fürdőszobabútorok esetén tökéletesen. A dizájn azért nem minden. Ha valami csak kényelmetlenül használható, az megbukik a puding-próbán.

Ha azonban a fogantyú majdnem végigfut, éppen csak megszakad a fiók széle előtt, nos, akkor nem könnyű felakadni.

 

A fürdőszobabútorok világában annyira még nem terjedtek el a különleges dizájnnal készített fogantyúk, noha nincs néven nevezhető akadálya az ilyen finom holmik használatának.

 

A szögletes formákat mindazonáltal kétszer is gondoljuk meg!

MINIMÁL FÜDŐSZOBABÚTOR: www.dentalmöbel.eu

Na, de ha nem áll ki egy millimétert sem a bútor síkjából?

 

Ha teljesen integrált fogantyú mellett tesszük le a garast, éppenséggel lehetetlen is bármiféle felakadás, elakadás, szakadás.

 

A kérdés innentől kezdve kétségtelenül az, hogy tetszik-e nekünk az elénk táruló látvány, ami nagyon egyéni ízlés dolga.

MINIMÁL FÜDŐSZOBABÚTOR: www.dentalmöbel.eu

 

 

 

Minőségi fürdőszobabútor tervezés alkalmával több száz ilyen és hasonló kérdés merül föl, ha és amennyiben megfelelő tudású bútortervező segíti a munkánkat. Végül – csodák csodája – olyan kinézetű fürdőszobaszekrényt kapunk, amilyeneket a magazinok legszebb lapjain láthatunk, ráadásul ergonomikus, magas higiéniájú alapanyagok felhasználásával, amire NEM egyedi gyártásban körülbelül annyi az esélyünk, mint valóság-show celebnek, hogy fizikai Nobel-díjat kapjon.

GYAKORI KÉRDÉSEK

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk dolgozni, mindenképpen szükségünk van egy alaprajzra, amelyen szerepelnek a fal méretek, a kiállások (gáz, víz, elektromos), illetve a nyílászárók nyitásiránnyal és parapet magassággal.

A konyhabútor legmeghatározóbb elemének, az ajtófrontok színének a kiválasztása két lépésben történik. Előzetesen a konyhastúdióban. Mivel azonban nem biztos, hogy az Ön lakáséban azonosak a fényviszonyok, a reflexió és a világítás színhőmérséklete, mint a konyhastúdióban, hatalmas a veszélye annak, hogy az az szín, amit a konyhastúdióban tetszik, otthon kopottasnak, vagy pusztán irritálónak tűnik majd. Gagyi dolog ezért a konyhastúdióban véglegesen színt választani. A szín véglegesítése minden professzionális konyhastúdiónál a vevő lakásában, felmérés alkalmával történik meg.

Minél fényesebb egy felület, annál érzékenyebb. Biztosan tapasztalta már ezt autója középkonzolán, a sebváltó környékén vagy egyszerűen mobiltelefonja hátulján. Egy konyhabútor olyan hamar lelakottá válik, ha nincs egy speciális eljárással karcolódásmentesítetté téve az ajtófrontja, hogy erről csak rémtörténeteket tudnék mesélni.

VEVŐINK MONDTÁK

Engem a konyhastúdióban dolgozók szakértelme ragadott meg leginkább. Nem is gondoltam volna, hogy ennyi veszély rejlik egy tervezési hibában. A mi esetünkben a sarokelem lett volna szinte használhatatlan, ha egy másik cég tervénél maradunk. Köszönjük a segítséget. 2018. augusztus 7.

Kollár Ildikó
/ Budapest

Már sokan említették előttem a szakértelmet – ami szó szerint úgy igaz, ahogy leírták – viszont, ha az áruk nem annyira megnyerő, amennyire a mi esetünkben volt, akkor megköszönve a segítségüket, de nem tőlük rendeltük volna a konyhabútorunkat. Nekünk a német konyha megfizethetetlen volt, a skandinávon meg már túl akartunk lépni. Ennyi.

Emma
/ Vác