Corian konyha pultok miért olyan népszerűek?

 

Munkalapok, mosdók, mosogatótálak

Az alábbiakban tájékoztatót olvashat szinte valamennyi rendelkezésre álló modern és nem annyira modern anyagról, amivel a konyhai munkapultját, mosogatótálját, fürdőszobai mosdótálját és mosdó mosdópultját elkészíttetheti.

 

Röviden összefoglalva, a gyakorlatilag örök életű kőzetszemcsés akril (más néven ásványi lapok) messze kiemelkedik valamennyi anyag közül, amit több mint 10 éves tapasztalatunk mondat velünk azzal, hogy nálunk bármelyik anyag rendelhető. De a többivel mind-mind egy pici baj van.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Régi rendszerek:

Fa munkalap, mosdópult

Deszkát relatíve könnyű előállítani, bár a 12. században azért az sem volt egyszerű, és pláne lehetetlennek számított a táblásítása, így aztán összevissza görbült a produktum.

 

Hiszen fa normálisan magába szívja a nedvességet, száradáskor pedig kajszul, görbül. (Higroszkópos anyag.) Aminek valamilyen szintű kiküszöbölésére táblásítják, vagyis apró (ideális esetben 6 x 3 x 3 centis) darabokra föl kell szabdalni (táblásítás), majd száliránnyal szembefordítva összedolgozni a darabkákat, amikor is az egyik fahasáb az egyik irányban, a másik a másik irányban akar csavarodni a nedvesedés-száradás periódusokban, így meg – amennyire lehet – egyenesen tartják egymást.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Nagyobb a probléma az impregnálással, mert az impregnáló anyagok vagy nem működnek megfelelően (lenolaj), vagy olyan vegyszereket tartalmaznak, amelyek nem egészségesek, sőt, egyes esetekben kifejezetten rákkeltőek.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Végül megjegyzendő még, hogy ha csak kenegetjük olajjal a tetejét, azzal nem sokat segítünk szegényen. A szakmailag helyes eljárás viszont, amikor nagy nyomáson és magas hőmérsékleten olajat préselnek a fa belsejébe, kinyomva a kapillárisokból a vizet, nos, az az eljárás igen költséges.

 

Végül egy megfelelően előkészített, a használat során mégis igen sérülékeny, kis kockákból álló bükk munkalap (a tölgy csersava rákkeltő, az munkalapnak az EU szabályok szerint nem használható) folyómétere 70.000 forint körül alakul, szemben a kezeletlen C- osztályú 10.000 forintos árával, ami a barkácsboltban kapható.

 

Fürdőszobai használata még ilyen – a fentiekben vázolt – kifinomult anyagkezeléssel sem ajánlott, mert sem a táblásítás, sem az impregnálás nem képes csodákra egy olyan helyiségben, ahol fürdés közben a páratartalom rendszeresen eléri a 100%-ot.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Gránit munkalap. Lágy kövekről, márványról, mészkőről konyhai felhasználás esetén nem érdemes beszélni, itt a kemény kövek, elsősorban a gránit jöhet szóba.

 

A gránit maga igen olcsó (úgy 8.000 forintos folyóméter ártól indul), viszont nehéz megmunkálni (megmunkált folyóméter ár 60-100.000 forint), szépen pedig csak ritkán sikerül, ami miatt az illesztések olyanok lesznek, hogy elmegy az embernek az élettől is a kedve. A réseket kitöltő kenőanyagok meg nem túl egészségesek.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A minőségből nem adunk lejjebb, mert az senkinek nem jó. Nekünk azért nem, mert garanciázni járni meglehetősen költséges, az ügyfélnek azért nem, mert ha egy túlpakolt fiók nem jár rendesen, az az egész konyhabútor minőségét lerontja.

 

Végül megjegyzendő, hogy a felület fényességét nem a csiszolás adja meg, hanem egy felületkezelő anyag.

 

Vagyis a gránit legendás keménységével használat során soha nem találkozunk, csak az akril vagy poliészter műgyanta tulajdonságait teszteljük késünkkel, bárdunkkal, amikor a felületén vagdosunk, vagy tűzről lehúzott lábosunkkal, amikor rátesszük. Ha pedig idővel megsérül, vagy lekopik a műgyanta a felületről, a porózus kő egy Petri-csészévé változik, amiben csak úgy tenyésznek a veszélyes kórokozók.

 

Fürdőszobai használatán sokat ront a más anyagból készült, aláépített mosdók szerencsétlen kinézete, amitől az egész olyan gagyi kinézetű lesz, ami nem tükrözi a rendszer sokszor borsos árát.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Konyhában pedig a ráépített bádog mosogatótállal tetőzhetjük a borzalmakat.

 

A modern, vékonyított kivitel valódi kőből nem megvalósítható, mert egész egyszerűen a kő nem olyan strapabíró, mint a Corian. Habár kemény, de rideg, ezért könnyen törik, és ha már eltört, nem javítható.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Kitekintés:

Amerikában a régi időben két – egyaránt igen szörnyű – megoldás létezett. Az egyik, amikor a munkalapot simán lecsempézték, akár a falat. A fúgák persze idővel bekoszolódnak, amitől sem higiénikus, sem szép nem lesz a kezdetben sem túl szívderítő látványt nyújtó megoldás.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Mai verziója, a hatalmas csempeszerű lapok alkalmazása valamennyit javít a rendszeren, de azért csodát ne várjunk tőle.

 

Talán kivételt képeznek egyes kerámia lapok, és talán a Dekton (ugyanaz a spanyol cég gyártja, mint a Silestone lapokat) márkanéven forgalmazott termékek, vagy egy másik spanyol cég által gyártott Neolith.

 

Sajnos az összeillesztésük elég szörnyű. Nem tudom, hogy aki simán fugázza, vagy aki más elképesztő kitöltő anyagot használ, az végez rosszabb munkát.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Jellemzően sírkövesek foglalkoznak vele, hiszen az ő vágóeszközeikkel lehet ezeket az anyagokat egyáltalán megmunkálni, csakhogy ami egy sírkövön elmegy, az a konyhánkban higiéniai szempontokból nem biztos, hogy megfelelő, ráadásul 4 méteres lapokat, elfordulásokat kell kezelni, ami egy sír esetében ritkán fordul elő. A higiénia pedig egész egyszerűen egy emlékműnél nem szempont.

 

A másik sokáig népszerű megoldásnak, a szintén nagyon olcsó beton számított. Csakhogy ha valami, akkor egy nem higiénikus, savat nem tűrő, könnyen törő anyag igazán nem alkalmas olyan helyen, ahol élelmiszert dolgoznak fel. Az egyetlen érv mellette, hogy a létező legolcsóbb anyag. Amerikában legalábbis. Magyarországon még csak nem is olcsó.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Modern rendszerek

Laminált munkalap

Nem annyira modern, de biztosan a fa és a természetes kő után jött divatba az olcsó, valamennyire hőtűrő és karcálló anyag, aminek a kinézete sokáig a borzalmak netovábbja volt.

 

Ma már léteznek olyan fotók is, amelyek a mélynyomással együtt eléggé életszerűen adják vissza a fa vagy, beton, a márvány vagy a gránit hatását azok (fentebb vázolt) kellemetlen hatása nélkül.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Ha már laminált mindenképpen válasszuk a HPL-t, szemben a gyenge CPL-lel. A gyengébb minőségű CPL lapok 6.000 forintos folyóméter ártól, a minőségi HPL lapok 13.000 forintos folyóméter ártól elérhetőek.

 

Ugyanúgy, ha meglátja az asztalosnál a szilót, üssön a kezére és szólítsa fel arra, hogy vízálló, impregnáló faipari ragasztót alkalmazzon, különben hamarosan ilyen kép tárul majd ön elé.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Kompaktlemez

A kompaktlemez valójában laminált felületek összeragasztásából jön létre, azaz tulajdonságaiban megegyezik a laminált lapéval, csak nem faforgácslapra ragasztják, hanem a dekor lapokat egymásra, így egy vízálló anyagot kapunk, aminek következtében fürdőszobai használatra is alkalmas.

 

Ha szép a papír, amin a fotó megjelenik, akkor remek fa vagy kőhatás érhető el vele, akár a sima lamináltak esetén.

 

Az a fekete csík a szélén pedig vagy tetszik, vagy nem, megváltoztatni nem lehet.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Rozsdamentes acél:

Eléggé ipari a kinézete. Kifőzdékben, ipari konyhákban azt használják, mert habár elég hamar eléggé csúnya lesz, gyakorlatilag soha nem megy tökre. Habár hatalmas erőfeszítéssel, de sokat sikálva, komoly vegyszer-mennyiség felhasználásával jól tisztítható.

 

Nem antibakteriális, azaz szinte csak folyamatos és agresszív vegyszeres tisztítással tartható higiénikus állapotban.

 

Áruk igen magas, és leginkább csak ipari konyhák számára elérhető.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Kőzetszemcsés akril / ásványi lapok

Ahogy már jeleztük, a tökéletes munkalap, mosogató és mosdótál alapanyag a Corian néven ismert, ma már csúcskategóriás mobiltelefonokat gyártó cégek (Samsung, LG) által a végletekig tökéletesített anyag.

 

Nem porózus, anyagában vízálló, hőálló (180 fokig), higiénikus, sőt létezik belőle antibakteriális felület!

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Az egyetlen anyag, ami tökéletesen illeszthető. Olyan szintre kell gondolni, hogy megfelelő minőségben dolgozva, nem lehet megmondani, hol történt az illesztés.

 

Nem szilóval, hanem magával az akril anyaggal történik az illesztés, a ragasztás, így egészségre veszélyes anyag nem kerül a rendszerbe.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Meg lehet karcolni, de a karcolás szakember igénybevétele nélkül, házilag is könnyedén eltüntethető, de ha 5-10 évente szakembert hívunk, akkor 5-10 évente vadonat újjá varázsolt munkalapunk lesz, ami egyetlen más anyag esetében sem érhető el.

 

75-80% ásványi anyag (ezért az ásványi lapok elnevezés), a többi akril. Az egyetlen iparművészek által munkalap gyártásra használt anyag, hiszen a fenti tulajdonságai mellett még csodálatos formákat is létrehozni lehet hozni belőle.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Késztermékként, legyártva-szállítva-szerelve 150-200.000 forintos folyóméter ártól elérhetőek. A legjobb minőségű anyagokban inkább 200.000 forint fölött kell gondolkodni.

 

Akril a higiéniáért. Ahogy Schopenhauer mondta a Parergában: Health is not everything but without health everything is nothing. Az egészség nem minden, de egészség nélkül a minden semmivé válik.

 

A bútorokat természetesen teljesen másképp kell megépíteni, ha ásványi lapokat helyezünk rájuk, különösen, ha modern vékonyított kivitelt alkalmazunk a régi bumszli 4-8 centis megoldások helyett.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Kő kompozit munkalap

Mivel az akril rendkívül drága, az olcsósági verseny végül a poliészter nyerte. (Az ötödárú kínai Corian másolatok kedvelt anyaga, amit a szakemberek senkinek nem ajánlanak. Jellemzően a turpisság csak akkor derül ki, amikor már leszállították a terméket és úgy fénylik, akár egy sírkő, amely fényesség semmilyen módszerrel nem távolítható el róla, a poliészter ugyanis ilyen.)

 

Sajnos, rettenetesen penészedik is, szerencsétlen, mert akár a gránit esetében nem készül az anyagából mosogatótál, és azt oda kell ragasztani.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A kvarcit néven ismert anyag úgy jön létre, hogy homokot lapátolnak egy poliészter gyantát tartalmazó ipari keverőbe. A 90% fölötti homok arány ad némi keménységet az anyagnak, de valójában a poliészter gyanta keménysége az, ami meghatározza az anyag karcállóságát (karcolódó, hiszen poliészter) és a poliészter adja a hőtűrését is (150 Celsius fok).

Aki azt mondja, hogy a tűzről lekapott lábost nyugodtan húzzuk rá, az vagy nem ért hozzá, vagy hazudik. Ha ugyanis elreped a kvarcit munkalap, akkor egy nagy röntgen-géppel mennek ki a repedések struktúráját ellenőrizni, aminek a struktúrájából megállapítható a helytelen használat, vagyis a hősokk okozta károsodás, ami a garancia elvesztését jelenti.

 

Ráadásul reped is, nincs mit tenni.

Javítani pedig nem lehet.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Vágva, szállítva, szerelve 100.000 forintos folyóméter ártól indulnak. Technistone (cseh) a belépő szint, aztán a Silestone (spanyol), végül a Caesarstone (amerikai) jelenti a szinteket.

 

Szépen összeilleszteni ezeket sem lehet. Sőt, márványutánzat kinézetük – ami az egész táblában álomszép – szétvagdalva és csálén összerakva éppen ellekező hatást kelt. Iszonyú!

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Aki szuper tehetséges, és Corian utánzat mintát választ, az elérhet egy jobb minőséget, de azért a megfelelőtől ez is olyan messze van, mint Makótól Jeruzsálem.

 

Csodák nincsenek. Olcsónak olcsó a kavrcit, de minőségi munkát nem lehet vele végezni, és a poliészter gyanta miatt csillog, mint a nagymamáink bútora.

Minőségi konyhabútor tervezés alkalmával több száz ilyen és hasonló kérdés merül föl, ha és amennyiben megfelelő tudású konyhabútor tervező segíti a munkánkat. Végül – csodák csodája – olyan kinézetű konyhabútort kapunk, amilyeneket a magazinok legszebb lapjain láthatunk, ráadásul ergonomikus, zónákra osztott kivitelben, amire NEM egyedi gyártásban körülbelül annyi az esélyünk, mint valóság-show celebnek, hogy fizikai Nobel-díjat kapjon.

GYAKORI KÉRDÉSEK

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk dolgozni, mindenképpen szükségünk van egy alaprajzra, amelyen szerepelnek a fal méretek, a kiállások (gáz, víz, elektromos), illetve a nyílászárók nyitásiránnyal és parapet magassággal.

A konyhabútor legmeghatározóbb elemének, az ajtófrontok színének a kiválasztása két lépésben történik. Előzetesen a konyhastúdióban. Mivel azonban nem biztos, hogy az Ön lakáséban azonosak a fényviszonyok, a reflexió és a világítás színhőmérséklete, mint a konyhastúdióban, hatalmas a veszélye annak, hogy az az szín, amit a konyhastúdióban tetszik, otthon kopottasnak, vagy pusztán irritálónak tűnik majd. Gagyi dolog ezért a konyhastúdióban véglegesen színt választani. A szín véglegesítése minden professzionális konyhastúdiónál a vevő lakásában, felmérés alkalmával történik meg.

Minél fényesebb egy felület, annál érzékenyebb. Biztosan tapasztalta már ezt autója középkonzolán, a sebváltó környékén vagy egyszerűen mobiltelefonja hátulján. Egy konyhabútor olyan hamar lelakottá válik, ha nincs egy speciális eljárással karcolódásmentesítetté téve az ajtófrontja, hogy erről csak rémtörténeteket tudnék mesélni.

VEVŐINK MONDTÁK

Engem a konyhastúdióban dolgozók szakértelme ragadott meg leginkább. Nem is gondoltam volna, hogy ennyi veszély rejlik egy tervezési hibában. A mi esetünkben a sarokelem lett volna szinte használhatatlan, ha egy másik cég tervénél maradunk. Köszönjük a segítséget. 2018. augusztus 7.

Kollár Ildikó
/ Budapest

Már sokan említették előttem a szakértelmet – ami szó szerint úgy igaz, ahogy leírták – viszont, ha az áruk nem annyira megnyerő, amennyire a mi esetünkben volt, akkor megköszönve a segítségüket, de nem tőlük rendeltük volna a konyhabútorunkat. Nekünk a német konyha megfizethetetlen volt, a skandinávon meg már túl akartunk lépni. Ennyi.

Emma
/ Vác