A fürdőszobaszekrények szakszerű rögzítése

Nagyon sok fürdőszobabútor-gyártó vetemedik arra, hogy a nappali bútoroknál vagy a konyhabútoroknál használt alapanyagokat és technológiákat adaptálja, pontosabban simán alkalmazza fürdőszobabútorok esetén.

 

Csakhogy a vizes közeg és más tényezők nem igazán teszik alkalmassá ezeket a termékeket fürdőszobai alkalmazásra.

 

Sem az élzárás nem lehet ugyanaz, sem a különböző furatok impregnálása, arról nem is beszélve, hogy bár még egy nappali bútor vagy konyhabútor esetén is gagyi megoldás, ha a nyers fa látszódik, vagy élzáratlan részek találhatóak a bútoron (például a fali résznél), egy fürdőszobabútor esetén ez még veszélyes is, hiszen a penészedés komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában.

 

Most, koronavírus járvány idején, mindennél nagyobb jelentősége lett az immunrendszert legyengítő körülmények kiküszöbölésének.

 

Márpedig a penészgombák jelenléte – annak mértékétől függően – képes igen nagy mértékben leterhelni az immunrendszert!

MINIMÁL FÜDŐSZOBABÚTOR: www.dentalmöbel.eu

Jelen cikkünkben az alkalmatlanságokat a rögzítés-technikán mutatjuk be.

 

Minden akasztástechnika (bútorfüggesztő) legalja az úgynevezett Ikeás akasztó, amelynek létjogosultságát egyedül elképesztően olcsó volta biztosítja. Nem állítható, gyenge lemeztermék elég szörnyű kinézettel, és valami hihetetlenül csekély teherbírással.

 

Rég eljárt fölötte az idő még konyhabútor felső szekrények rögzítése esetében is, mert a mai 1-1,5 méter széles felső elemek fali rögzítésére egész egyszerűen alkalmatlan. Alsó szekrények, fürdőszobaszekrények rögzítésére csak a legelvetemültebbek próbálkoznak vele.

Egy szinttel efölött helyezkedik el az úgynevezett Camar vagy 3D-s akasztó, amely már precízen 3 dimenzióban állítható, de a teherbírása alig haladja meg az Ikeás akasztó siralmas szintjét.

 

A gyengébbeknek 25 kg, az erősebbeknek 35 kg a teherbírása, ami egy pár esetén 50-70 kg, de CSAK 30 CM MÉLY, azaz felső szekrények esetén.

 

40-45, mi több 50-52 cm mély fürdőszobai alsó szekrényeknél egész egyszerűen alkalmazhatatlan.

 

Pedig alig van a magyar fürdőszobabútor-gyártók között valaki is, aki ennél jobb függesztőket adna a bútorához. Jöjjenek, aztán szereljék ők és vállalják a felelősséget a balesetekért, én amondó vagyok.

 

Biztonság, kérem szépen, biztonság. Nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Magukat és ügyfeleiket, különösen pedig ügyfeleik biztonságát komolyan vevő cégek még konyhabútor felső elemeknél sem alkalmazzák ezeket a gyenge és igénytelen megoldásokat.

 

Az első minőségi szint a függesztőkként 75 kg, tehát összesen 150 kg teherbírással bíró rendszer itt látható.

 

Problémája, hogy csavarokkal rögzül a bútorba, ami még dübelezve is gyenge, pedig amelyik cég nem csavar a bútorlapba csavart, hanem egy tiplit helyez a forgácslapba és annak lemezeit szétfeszítő csavarozással él (bútor dübel), az már Magyarországon egy rendkívül magas szintnek számít.

 

Ha nem is egy ujjamon, de egy kezemen meg tudom számolni, hány cég él ilyen minőségű megoldással.

A még gondosabban eljáró fürdőszobabútor-gyártók pedig az efölötti minőségű, acél csapokkal a bútorlapba kapaszkodó rendszereket választják.

 

Azt gondolhatná az ember, hogy ne is keresgéljünk tovább, meg is van a megoldás, pedig nagyot tévednénk, ha ebben a hitben ringatnánk magunkat!

 

Mind a kettőt ugyanis kizárólag 30 cm bútormélységig ajánlja a gyártó, mert maga a technológia nem alkalmas 40-45 centiméteres erőkar jelentette terhelés elviselésére. Nem beszélve az 50-55 cm mélységről!

 

Oda speciális, a mosdópultot mélységében is megtámasztó rögzítőre és merevítőre van szükség, amint alább következik.

MINIMÁL FÜDŐSZOBABÚTOR: www.dentalmöbel.eu

Több rögzítéstechnikai megoldás is létezik erre a célra, de szerkezetükben hasonlóak.

 

Ezek egytől egyig oldalt acél csapokkal kapaszkodnak több ponton a bútorba, majd előre nyúlnak 8-10 centiméter hosszan acél karjaikkal a mosdópult alá.

 

De ez még nem elegendő a szélesebb, 120-150 cm-es bútorok esetén. Ott a teljes technológiára szükség van, a hátsó merevítővel együtt ahogy az alábbi videóban látható.

 

Igen, a csapok helyét CNC-zni kell, és más tekintetben is komoly technológiát igényel egy ilyen felső kategóriás rögzítési rendszer alkalmazása. Nem kis vállalkozásoknak lett kitalálva, hanem profiknak. Vagyis vehetjük ezt ismét jelnek, ha tetszik, hogy melyik gyártó milyen minőségű eszközökkel dolgozik.

 

Nézzük a masszív alumínium sínt, amint végigszalad a falnál és a teljes szakaszon alátámasztja és merevíti a bútort, sok rögzítési pontot szolgáltatva a szerelőnek.

MINIMÁL FÜDŐSZOBABÚTOR: www.dentalmöbel.eu

Nem véletlen a fokozott elővigyázatosság.

 

Az ember élete és egészsége megéri a magasabb költségeket.

 

Ha ráesik egy gyerekre egy alsó szekrény csupán azért, mert felmászik rá, hogy a tükörben jobban lássa az éppen most összefestett arcát, akkor bizony egy a célra alkalmatlanabb rögzítéstechnikával könnyen megvan a baj.

 

Messziről kerüljük el azokat a gyártókat, akik ebben a tekintetben is föláldozzák az olcsóság oltárán a minőséget és a biztonságot.

 

A házibarkács megoldásoknak bizonyos helyzetekben nincs helyük.

De miéért van minderre szükség?

 

Elsősorban azért, mert fürdőszobák esetében jellemzően gyengébb minőségű, kisebb tartószilárdságú falak kerülnek kiépítésre, amire ha minél több rögzítéspontunk adódik, annál jobban oszlik a pontterhelés, így végül erősebb és tartósabb rögzítést érhetünk el.

 

A plusz merevítések létfontosságúak ilyen közegekben.

 

Ha a gipszkartonba nem a bútorunknak megfelelő helyre tették a merevítőket, akkor is képesnek kell lennünk stabil rögzítést elérni.

[/vc_row]

Minőségi fürdőszobabútor tervezés alkalmával több száz ilyen és hasonló kérdés merül föl, ha és amennyiben megfelelő tudású bútortervező segíti a munkánkat. Végül – csodák csodája – olyan kinézetű fürdőszobaszekrényt kapunk, amilyeneket a magazinok legszebb lapjain láthatunk, ráadásul ergonomikus, magas higiéniájú alapanyagok felhasználásával, amire NEM egyedi gyártásban körülbelül annyi az esélyünk, mint valóság-show celebnek, hogy fizikai Nobel-díjat kapjon.

GYAKORI KÉRDÉSEK

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk dolgozni, mindenképpen szükségünk van egy alaprajzra, amelyen szerepelnek a fal méretek, a kiállások (gáz, víz, elektromos), illetve a nyílászárók nyitásiránnyal és parapet magassággal.

A konyhabútor legmeghatározóbb elemének, az ajtófrontok színének a kiválasztása két lépésben történik. Előzetesen a konyhastúdióban. Mivel azonban nem biztos, hogy az Ön lakáséban azonosak a fényviszonyok, a reflexió és a világítás színhőmérséklete, mint a konyhastúdióban, hatalmas a veszélye annak, hogy az az szín, amit a konyhastúdióban tetszik, otthon kopottasnak, vagy pusztán irritálónak tűnik majd. Gagyi dolog ezért a konyhastúdióban véglegesen színt választani. A szín véglegesítése minden professzionális konyhastúdiónál a vevő lakásában, felmérés alkalmával történik meg.

Minél fényesebb egy felület, annál érzékenyebb. Biztosan tapasztalta már ezt autója középkonzolán, a sebváltó környékén vagy egyszerűen mobiltelefonja hátulján. Egy konyhabútor olyan hamar lelakottá válik, ha nincs egy speciális eljárással karcolódásmentesítetté téve az ajtófrontja, hogy erről csak rémtörténeteket tudnék mesélni.

VEVŐINK MONDTÁK

Engem a konyhastúdióban dolgozók szakértelme ragadott meg leginkább. Nem is gondoltam volna, hogy ennyi veszély rejlik egy tervezési hibában. A mi esetünkben a sarokelem lett volna szinte használhatatlan, ha egy másik cég tervénél maradunk. Köszönjük a segítséget. 2018. augusztus 7.

Kollár Ildikó
/ Budapest

Már sokan említették előttem a szakértelmet – ami szó szerint úgy igaz, ahogy leírták – viszont, ha az áruk nem annyira megnyerő, amennyire a mi esetünkben volt, akkor megköszönve a segítségüket, de nem tőlük rendeltük volna a konyhabútorunkat. Nekünk a német konyha megfizethetetlen volt, a skandinávon meg már túl akartunk lépni. Ennyi.

Emma
/ Vác