KONYHABÚTOR TERVEZÉS

 

A kész konyhabútorokat leszámítva – ahol kényszerpályán mozog az ember – az egyedi konyhabútor készítés körébe tartozó bútorokat meg kell tervezni, méghozzá egy bútor tervező szakemberrel közösen.

 

Nem egy bolti eladóval, hanem egy gyártó szakemberével, aki mindent tud a szakmáról, mert csak ennek van értelme. Ha a hűtő mellé helyezett sütőre az eladó bólogat, az nem jó.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A tervezés első lépéseként előkerül az alaprajz, illetve meghallgatja a szakember a konyhabútorral kapcsolatos elvárásokat, a dizájn elképzeléseket, modern, szupermodern, luxus, rusztikus, fél rusztikus.

 

„Színben legyen világos, de ne fehér, nagy fiókokat kérünk, jól kihasználható sarkot, nincs spájzunk, így a lekvárokat, liszteket, sőt még az ásványvizes palackokat is a konyhabútorban szeretnénk tárolni, szűk a hely, ne legyen kiálló fogantyú” stb.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Esetleg: hoztuk a belsőépítészünket is, mert ő már ismeri a stílusunkat. Persze mindenki maga is megfogalmazhatja elvárásait.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Ha minden információ rendelkezésünkre áll, következhet egyfelől az alapanyagok kiválasztása és a bútor struktúrájának megtervezése különös tekintettel az adottságokra, ablak, kiállások és kivezetések.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Költségvetés indikációt is kell kapnunk, hogy ahhoz igazíthassuk az alapanyagokat.

 

A kerámia ajtófront egy kicsit drágább, az üveg és a festett olcsóbb, az akril messze a legolcsóbb, de messze a legsilányabb is.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A minőségből nem adunk lejjebb, mert az senkinek nem jó. Nekünk azért nem, mert garanciázni járni meglehetősen költséges, az ügyfélnek azért nem, mert ha egy túlpakolt fiók nem jár rendesen, az az egész konyhabútor minőségét lerontja.

 

Túlterhelni persze csak egy elavult, 25 kg teherbírású fiókot lehet (ott a vasalat és a fiók test súly ajtófronttal már 7-8 kg lehet).

 

Egy 65 kg teherbírásút – amilyet a minőségi konyhabútorokba szerelnek – szinte képtelenség.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Egy alacsony minőségű 25 kg-os teherbírású fiók már nagyon elavult.

 

Egy szép, modern 90 cm szélességű fiókhoz egész egyszerűen alkalmatlan.

 

Inkább 40-60 cm széles kamraszerkénybe amolyan kihúzható polcokként funkcionál megfelelően.

 

Ott még a minőségi, vastag fenekű lábossal sem terheljük túl szerencsétlent.

 

Az öntött vas lábosokkal azonban még itt is vigyázzunk!

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A testmagasság meghatározza a munkalap magassága mellett a felső szekrények felnyíló vasalatának a típusát és működtetését is, de a mikrohullámú sütő elhelyezésének magasságát ugyanúgy.

 

Vigyázat! A mikró teteje semmi esetre sem lehet szemmagasság fölött, mert bele kell tudni látni a tányérba, hogy ha folyadékot melegít az ember, véletlenül se borítsa azt magára. Ehhez pedig a folyadékszint szemmel tartása szükségeltetik.

 

Vagyis a legtöbb ember számára helyes beépítés az alábbi vagy legfeljebb 20-30 centivel feljebb, hogy a sütő használata már ne legyen kényelmetlen, miközben a mikró mint veszélyforrás nem jelenik meg.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A bal oldali képen megfigyelhető mikró beépítési magasság csak abban az esetben helyes, ha a férj és a feleség is legalább 195 cm magas. (Nonszensz lenne, ha csak egyikőjük használhatná biztonságosan.)

 

Ebből a példából is látszik, miért oly sok esetben egyenesen veszélyes – és nem pusztán kényelmetlen – a tömegtermék vásárlása.

 

Különösen irreális a helyzet amikor nagyságrendileg ugyanannyiért minőségi konyhabútort is készíttethetünk.

 

Továbbmenve, a képen látható elegáns bárpult ugyan nem balesetveszélyes, csak használhatatlan, hiszen a szükséges térdhely miatt egy 10 cm túllógás a térd ütközési pontjától gyakorlatilag lehetetlenné teszi a használatot.

 

Ha nem akarjuk, hogy a térdünk folyton beleütközzön a falba, távolabb helyezkedünk a bárpulttól. Ha ilyen pozícióban belekanalaznánk a tejszínhabba, akkor annak a szánkig majd egy méteres utat kellene megtennie, ami kényelmetlen is, és tíz kanálból egynek a tartalma garantáltan a ruhánkon landol.

Minőségi konyhabútor tervezés alkalmával több száz ilyen és hasonló kérdés merül föl, ha és amennyiben megfelelő tudású konyhabútor tervező segíti a munkánkat. Végül – csodák csodája – olyan kinézetű konyhabútort kapunk, amilyeneket a magazinok legszebb lapjain láthatunk, ráadásul ergonomikus, zónákra osztott kivitelben, amire NEM egyedi gyártásban körülbelül annyi az esélyünk, mint valóság-show celebnek, hogy fizikai Nobel-díjat kapjon.

GYAKORI KÉRDÉSEK

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk dolgozni, mindenképpen szükségünk van egy alaprajzra, amelyen szerepelnek a fal méretek, a kiállások (gáz, víz, elektromos), illetve a nyílászárók nyitásiránnyal és parapet magassággal.

A konyhabútor legmeghatározóbb elemének, az ajtófrontok színének a kiválasztása két lépésben történik. Előzetesen a konyhastúdióban. Mivel azonban nem biztos, hogy az Ön lakáséban azonosak a fényviszonyok, a reflexió és a világítás színhőmérséklete, mint a konyhastúdióban, hatalmas a veszélye annak, hogy az az szín, amit a konyhastúdióban tetszik, otthon kopottasnak, vagy pusztán irritálónak tűnik majd. Gagyi dolog ezért a konyhastúdióban véglegesen színt választani. A szín véglegesítése minden professzionális konyhastúdiónál a vevő lakásában, felmérés alkalmával történik meg.

Minél fényesebb egy felület, annál érzékenyebb. Biztosan tapasztalta már ezt autója középkonzolán, a sebváltó környékén vagy egyszerűen mobiltelefonja hátulján. Egy konyhabútor olyan hamar lelakottá válik, ha nincs egy speciális eljárással karcolódásmentesítetté téve az ajtófrontja, hogy erről csak rémtörténeteket tudnék mesélni.

VEVŐINK MONDTÁK

Engem a konyhastúdióban dolgozók szakértelme ragadott meg leginkább. Nem is gondoltam volna, hogy ennyi veszély rejlik egy tervezési hibában. A mi esetünkben a sarokelem lett volna szinte használhatatlan, ha egy másik cég tervénél maradunk. Köszönjük a segítséget. 2018. augusztus 7.

Kollár Ildikó
/ Budapest

Már sokan említették előttem a szakértelmet – ami szó szerint úgy igaz, ahogy leírták – viszont, ha az áruk nem annyira megnyerő, amennyire a mi esetünkben volt, akkor megköszönve a segítségüket, de nem tőlük rendeltük volna a konyhabútorunkat. Nekünk a német konyha megfizethetetlen volt, a skandinávon meg már túl akartunk lépni. Ennyi.

Emma
/ Vác