A Corian évek óta tartja kitüntetett helyét a felső kategóriás fürdőszoba bútorok világában

A Corian egy márkanév és egy anyagmegjelölés is egyben.

 

Amikor Corian® megnevezést használunk specifikusan a DuPont™ cég által kifejlesztett és szabadalmaztatott kőzetszemcsés akril termékre gondolunk.

 

Amikor viszont a Corian kifejezést használjuk (a kis R betű nélkül) akkor akár a Cellux esetében nem konkrétan a Cellux® terméket, hanem egy hasonló módon és alapanyagokból más gyártók vagy akár a DuPont™ által készített terméket értjük ez alatt.

 

Maga az összetétel és nem a gyártó hangsúlyos.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A fenti distinkcióra azért van szükség, mert a Corian fejlesztési üteme annyira felgyorsult az utóbbi időben, hogy mindig csak egy adott pillanatra érvényes kijelentést lehet tenni róla, hogy éppen melyik gyártó kőzetszemcsés akril terméke alkalmasabb egy adott feladatra.

 

Mert marginálisnak tűnő, akár 1% alatti arányú adalékok jelentős különbséget is hozhatnak. Természetesen ilyen fejlesztésekre csak a nagy világcégek képesek.

 

A különleges geometriai formák készítése nagy jelentőséggel bír, de az a Corian szabadalom alaprendszere is tudja.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A hajlíthatóság már más lapra tartozik.

 

2020-ban azt mondhatjuk, hogy amikor a savállóság kiemelkedő jelentőségű egy labor számára, akkor az egyik, ha az antibakteriális tulajdonságok relevánsak, akkor egy másik terméket kell előnyben részesítenünk.

 

Az egyik mikrorepedések keletkezése nélkül akár drasztikus mértékben is hajlítható, a másik ridegebb, így problémasabb a folyamat a hajlítás, ezért a végeredmény gyengébb minőségű lesz.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Az egyik gyártó terméke fehér színe fehérebb, a másiké sárgásabb, a harmadiké kékesebb, de hogy 2021-ben melyik gyártó melyik terméke lesz alkalmasabb az általunk végzett feladatokra, azt jelenleg lehetetlen megmondani.

 

Fa ajtófrontok alkalmazásához a kékes fehér alkalmatlan, de a titántartalmú akril fehér festékhez meg jobban passzol.

 

Itt nem is árnyalatokról, hanem annak töredékéről beszélünk, amit csak akkor lehet megmondani, ha a két terméket egymás mellé tesszük. Mégis, az egyik a fához jobban illik, nem disszonánsan kontrasztos, míg a másik kevésbé. A végeredményt látva aggályos.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Corian néven kivétel nélkül mindig a DuPont™ által 1967-ben szabadalmaztatott: 1/3 részben akril és 2/3 részben ásványi anyagokból álló összetételt értjük, amelyen a fenti különbségek apró, pár tizedszázaléknyi adalékok jelentik, amelyek gyakran mégis relevánsak, mint ahogy jeleztük.

Az átvilágítható ásványi lapok tulajdonságai is igen eltérőek. Ami az egyik anyag használata esetén fenséges, az a másikkal szörnyű és fordítva.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A Corian megnevezést persze soha nem a használjuk PET (ásványvizes) palackok újrahasznosításaként gyártott poliészter öntött gyantára (ahogy sok esetben a kínai gyártók teszik, mert az egész egyszerűen nem a DuPont™ szabadalom).

 

Az öntött márvány, vagyis a poliészter, mint minden észter használata (szemben az akrilokkal) higiéniai és más kérdéseket is felvethet, illetve az anyag ridegsége okán mikrorepedések ezreinek keletkezése nélkül nem hajlítható. Ez az olcsó anyag egyébként könnyen felismerhető arról, hogy soha nem ad teljesen matt felület, mert a PET palackok fényessége sehogyan sem irtható ki maradéktalanul az öntött márvány (poliészter) felületekből.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A kőzetszemcsés akril, az ásványi lapok köre, a Corian egy teljesen más kategóriába tartozik.

 

Az olcsó, kínai öntött márvány mosdók soha nem Corianból készülnek, így hiába keressük a Corian kivételes tulajdonságait rajtuk.

 

Figyeljünk a minőségre! Ahol egy félmillió forint alatti árat találunk, nagy összegben lefogadhatjuk, hogy szimpla poliészterrel van dolgunk, ami márványt vagy bármilyen ásványi anyagot mérföldekről sem látott.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Akkor már inkább kerámiát válasszunk.Ugyanúgy csillog az is.

 

A kerámia előállítása még olcsóbb, ha nem is egyszerűbb eljárás, mint a PET, ugyanakkor a kerámia porózus, amit egy bevonat tesz fényessé és valamilyen szinten higiénikus felületté, amely felület ha megsérül, már nyomokban sem beszélhetünk higiéniáról.

 

Sérülés esetén pedig nem javítható, ami csak azért nem nagy baj, mert olcsó.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Lehetetlen persze kerámiából vagy öntött márványból különleges, a bútor oldalán is lefutó, higiénikus és elegáns ékszerdoboz formát készíteni.

 

Ahhoz Corian szükségeltetik legyen az a DuPont™, a Samsung®, az LG® vagy más csúcskategóriás telefongyártó vagy speciális ipari alapanyagokat fejlesztő szupercég terméke.

 

Ha egy ilyet látunk, fel sem merülhet a gyanú, hogy hamisítvánnyal van dolgunk.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Ugyanilyen fontos a választott alapanyagok minősége. A minimális elvárás, amit támasztanunk kell a mosogatótállal szemben, az a baktériumok szaporodását gátló jelleg, ami leginkább az akril anyagok jellemzője

 

A Corian, az LG HI-MACS, a Samsung Staron, és más High-Tech gyártó felső kategóriás termékei tartoznak ide.

 

A csúcs pedig a külön az egészségügyi és labor felhasználásra kifejlesztett termék, amely ezen tulajdonságait független laboratóriumi tesztek támasztanak alá.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A 7-es higiéniás kategória ezt takarja már magas szintet jelent, hiszen ott baktériumok szaporodásáról nem beszélhetünk.

 

A 10-es higiéniás kategória azért teljesen más szint. Ott, sajnos, alig van választásunk, hiszen az anyagában antibakteriális felületek ritkák, mint a fehér holló.

 

Az illesztések nélküli megoldásokból – minden illesztés gyenge pont, és mint tudjuk a lánc erejét a leggyengébb láncszem ereje határozza meg – pedig még annyi sincs. Érdemes kutatni a legjobbat!

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Magas higiéniás szintű bevonat vs anyagában antibakteriális alapanyag

 

A magasabb higiéniás szintek a legtöbb esetben úgy jönnek létre, hogy a gyártást követően kap a késztermék egy bevonatot.

 

Amivel addig nincs is baj, amíg az nem vagy kis mértékben kopó felület, teszem azt egy ajtófront, fiókelő, bútor oldal stb. kerül kivitelezésre.

 

Nem koptatjuk, nem jön elő a felület gyenge pontja, nem válik egyszer csak kórokozók melegágyává, ráadásul úgy, hogy mi közben azt hisszük, steril felület birtokosai vagyunk, és nem fektetünk olyan hangsúlyt a felület tisztítására, mint amit egy adott tulajdonságokkal MÁR nem rendelkező felület megérdemel.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Kopó felületen, munkalapon, fedlapon, mosdótálon kizárólag ANYAGÁBAN ANTIBAKTERIÁLIS anyagot szabadna használni.

 

Máskülönben adja meg a gyártó, milyen felhasználás mellett meddig őrzi meg az anyag antibakteriális jellegét.

 

Az azért megjegyzendő, hogy csodák nincsenek. Egy 3-as higiéniás szintű anyaghoz képest egy 7-es kategóriájú többszörösébe kerül, és ugyanígy egy 10-es higiéniás kategóriájú egy 7-eshez képest is dupla ár.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Mégis válasszuk az anyagában antibakteriális, azaz bármilyen igénybevétel mellett az antibakteriális tulajdonságait 100%-ban megőrző anyagot mosdónak, fedlapnak, mert ott a lekopás kockázata nincs jelen. Ha kopik a felület, az alatta lévő anyag ugyanolyan antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, mint a lekopott réteg!

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Ha a legfontosabb felületen túl vagyunk, vegyük górcső alá a többi, a bútort magát.

 

Mint tudjuk, a baktériumoknak a nedves környezetek kedveznek leginkább.

 

Ugyanakkor, alig létezik bútorgyártó, amelyik vízhatlan felületekkel dolgoznak.

 

Sem a bútorlap, sem a hagyományos (EVA) élzárás, de még a lézeres élzárás nem vízhatlan

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Természetesen létezik vízhatlan felület több is, és létezik vízhatlan élzárás is.

 

Nyilván nem ugyanannyiba kerül egy ilyen jellegű megoldás, mint a hagyományos kivitel, és nem 20%-kal drágább, inkább egész számú szorzókról beszélünk.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Az egészségünk védelme mellett nyilván szempont az is, hogy mit engedhetünk meg magunknak. Ám azt is figyelembe kell venni, hogy ha többet betegeskedünk, akkor a munkából való kiesés és emiatt az állás elvesztésének kockázata, az új állás keresésének költségei, a gyógyszerek, a betegen munkába járás egészségünkre (szövődmények) és teljesítményünkre (aki beteg, nem tud 100%-on teljesíteni, és emiatt üzleteket veszíthet vagy rossz benyomást tesz másokra) való kihatása szintén komoly költségtényező.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

“A keserű íz a szájban hosszan azután is érezhető, hogy elfelejtettük az olcsó vétel miatt érzett édes érzést.”

 

Ha felsoroljuk a számszerűsíthető költségeket, húzunk egy vonalat, összeadjuk, jó eséllyel nem az antibakteriális bútor költségeke lesz a nagyobb.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A mosogatótál, még a legolcsóbb kerámia, öntött márvány vagy zománcozott is vízhatlan, ott csak a magasabb higiéniát jelentő felületekkel tehetünk többet egészségünk érdekében.

 

A 3-as higiéniás kategóriából a 7-esre való előrelépés például.

 

Egy 7-es kategóriás, egybefüggő, modern, nem íves, egyszerű felülettel már igen nagyot lépünk előre a magas higiénia irányában.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A műtőskék színű 10-es kategória már a legmagasabb szintű védelmet jelenti, ami antibakteriális felületet jelül.

 

A baktérium a felülethez érve elpusztul.

 

Még pár hónappal ezelőtt is csak a legigényesebb magánvásárlók kérték ezzel a felülettel fürdőszobabútorukat, ma már komoly kereslet mutatkozik a baktériumölő mosdótálak iránt.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Ha ehhez hozzávesszük még a teljesen vízhatlan fiókelőket és ajtófront területeket, akkor már szinte mindent megtettünk biztonságunk érdekében.

 

Igaz, ez csupán bevonat, amit eleget szapultunk feljebb, hogy idővel lejön, csakhogy egy ajtót nem áztatunk, öntözünk szappannal, vegyszerrel, sikálgatunk.

 

Itt lehetőségünk adódik a dizájn oltárán áldozni a higiénia elvesztése nélkül.

 

Különösen, ha nyomásra nyíló fiókműködtetést választunk.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Ha pedig még az ajtófrontok is antibakteriális felülettek készülnek és a bútor teljes felülete vízhatlan, akkor célunkhoz érkeztünk, hiszen minden felület, amivel érintkezünk: antibakteriális, a többi pedig vízhatlan.

 

Nem biztosítunk táptalajt a baktériumoknak.

 

Sajnos, egyelőre nincs sok gyártó, aki ilyen (mármint 10-es) szintek elérésére képes lenne, fürdőszoba bútor gyártók közül.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Leginkább azokra a specialistákra számíthatunk, akik már korábban is magas higiéniás elvárásoknak megfelelő bútorokat gyártottak.

 

Laborbútorok, fogászati és klinikai bútorok gyártóira gondoljunk elsősorban.

 

Ők meg sokszor nem a megkapó dizájnban érdekeltek, de azért vannak kivételek, érmes rászánni az időt a megtalálásukra.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Végül meg kell említenünk az egyedi fürdőszobabútor-gyártókat, akik a fürdőszobabútor-gyártókon belül is külön kasztot képviselnek.

 

Bizonyos esetekben konfekció-bútort vásárolni igen siralmas eredménnyel fenyeget. (Lásd a képen!)

 

Amikor csak egy kicsi híján nem ér végig a bútor.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Mennyivel más minőségérzetet sugall a bútor, ami milliméterre pontosan a mi fürdőszobánkra készült!

 

Arra azonban ügyeljünk, hogy ez mezei asztalos vagy bútorgyártó nem túl valószínű, hogy képes felső kategóriás fürdőszobai bútort gyártani a fentiek okán (higiénia, antibakteriális felület, vízhatlanság stb.).

 

Viszont ha megtaláljuk azt a profit, aki hajlandó is a mi egyedi méretünkre gyártani mindezzel az igényszinttel fürdőszobaszekrényt, akkor igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat.

 

Hogy minél többen így legyenek vele, érdemes továbbadnunk a jó hírt másoknak is, hátha egyszer minden gyártó csatlakozik a minőségi mozgalomhoz.

Minőségi fürdőszobabútor tervezés alkalmával több száz ilyen és hasonló kérdés merül föl, ha és amennyiben megfelelő tudású bútortervező segíti a munkánkat. Végül – csodák csodája – olyan kinézetű fürdőszobaszekrényt kapunk, amilyeneket a magazinok legszebb lapjain láthatunk, ráadásul ergonomikus, magas higiéniájú alapanyagok felhasználásával, amire NEM egyedi gyártásban körülbelül annyi az esélyünk, mint valóság-show celebnek, hogy fizikai Nobel-díjat kapjon.

GYAKORI KÉRDÉSEK

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk dolgozni, mindenképpen szükségünk van egy alaprajzra, amelyen szerepelnek a fal méretek, a kiállások (gáz, víz, elektromos), illetve a nyílászárók nyitásiránnyal és parapet magassággal.

A konyhabútor legmeghatározóbb elemének, az ajtófrontok színének a kiválasztása két lépésben történik. Előzetesen a konyhastúdióban. Mivel azonban nem biztos, hogy az Ön lakáséban azonosak a fényviszonyok, a reflexió és a világítás színhőmérséklete, mint a konyhastúdióban, hatalmas a veszélye annak, hogy az az szín, amit a konyhastúdióban tetszik, otthon kopottasnak, vagy pusztán irritálónak tűnik majd. Gagyi dolog ezért a konyhastúdióban véglegesen színt választani. A szín véglegesítése minden professzionális konyhastúdiónál a vevő lakásában, felmérés alkalmával történik meg.

Minél fényesebb egy felület, annál érzékenyebb. Biztosan tapasztalta már ezt autója középkonzolán, a sebváltó környékén vagy egyszerűen mobiltelefonja hátulján. Egy konyhabútor olyan hamar lelakottá válik, ha nincs egy speciális eljárással karcolódásmentesítetté téve az ajtófrontja, hogy erről csak rémtörténeteket tudnék mesélni.

VEVŐINK MONDTÁK

Engem a konyhastúdióban dolgozók szakértelme ragadott meg leginkább. Nem is gondoltam volna, hogy ennyi veszély rejlik egy tervezési hibában. A mi esetünkben a sarokelem lett volna szinte használhatatlan, ha egy másik cég tervénél maradunk. Köszönjük a segítséget. 2018. augusztus 7.

Kollár Ildikó
/ Budapest

Már sokan említették előttem a szakértelmet – ami szó szerint úgy igaz, ahogy leírták – viszont, ha az áruk nem annyira megnyerő, amennyire a mi esetünkben volt, akkor megköszönve a segítségüket, de nem tőlük rendeltük volna a konyhabútorunkat. Nekünk a német konyha megfizethetetlen volt, a skandinávon meg már túl akartunk lépni. Ennyi.

Emma
/ Vác