Antibakteriális minőségi fürdőszoba bútor

 

Fürdőszobabútoroknál a stílus mellett létfontosságú a higiénia, különösen manapság, így az alábbiakban leginkább erről lesz szó, de a stílus is hangsúlyt kap.

 

A minimál stílus a maga letisztultságával és remek arányaival ma már a fürdőszobabútorok világában is elérhető.

Igaz, a legtöbb esetben még bumszli, aránytalan, nem elegáns megoldások születnek.

 

Munkál még a tervezőkben a nagy tárolókapacitás preferencia, de hát pont nem a fürdőszoba párás levegője az, ahol a törölközőket és más textíliákat, valamint papírokat nagy mennyiségben tárolni kell.

 

Egy sor fiók az esetek döntő hányadában bőven elegendő, és akkor még egy nagyon stílusos, elegáns bútort kapunk.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Ezért is lenyűgöző a 21. századi minimalista, valódi műalkotás megoldások néhány darabja a mosogatószekrények világában.

 

A faragott és antibakteriális bevonattal ellátott valódi fa front igazi kuriózum, talán egy-két gyártó lehet Európában, aki ilyen igencsak munkaigényes megoldással jelentkezik.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A dizájn mellett és előtt fürdőszoba bútoroknál a másik fontos szempont a higiénia, ami nap mint nap egyre fontosabb az életünkben.

 

Szájon keresztül lehet a legkönnyebben fertőzést kapni, és a mosdó, mint folyamatosan nedves felület ideális táptalaj a kórokozók szaporodásának, ha nem antibakteriális vagy legalább a baktériumok szaporodását gátló anyagból készül.

 

Fogmosáskor még a felnőttek is leteszik a fogkrémet a mosdótálra, ami ha hemzsegnek rajta a baktériumok rákerül a kezünkre, amivel öblögetéshez a szánkba merjük a vizet.

 

Hát még a gyerekek, akik még támaszkodnak, előszeretettel kapaszkodnak is a mosdótálba!

 

Ha mosolygósak szeretnénk maradni, akkor mindent meg kell tennünk a higiéniáért.

 

Márpedig a pár óránkénti súrolás és vegyszeres takarítás nem járható út, lássuk be.

 

Van, ahol nem éri meg spórolni, még ha elsőre extrém magasnak tűnő árakkal szembesülünk, akkor sem, mert a magas szintű higiénia egészségünkkel kifizetődik.

Ha valahol, akkor fürdőszobánkban mindent meg kell tennünk a higiénia érdekében. Megfelelő képalkotó technológiákkal láthatóvá válik a kórokozók uralma még a látszólag tiszta felületeken is.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Fénymikroszkóppal, elektronmikroszkóppal ijesztő lények sokasága jelenik meg előttünk.

 

Nem kacskaringós (legfeljebb ha antibakteriális), egyenes felületekkel operáljunk, minél kevesebb oda-vissza hajló ívvel, amelyek nehezen tisztíthatóságukkal a baktériumok melegágyai lehetnek.

 

Mert ezek a kis csúfságok nagyon szeretik a zugokat, ahol megbújhatnak és kedvükre szaporodhatnak.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Ezért is kerülendő a pultra helyezett mosogatótál, amelynek külső oldala, de különösen az alja, ahol a mosdótál a fedlappal érintkezik a mérések szerint milliószámra tenyészti a kórokozókat.

 

Sajnos, az ilyen mosogató – a fent említett okokból kifolyólag – összességében nehezen vagy egyáltalán nem tisztítható.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Nem véletlen, hogy a sterilitást igénylő környezetben, fogászati rendelőkben, klinikákon és laboratóriumokban minőség alattinak számít.

 

Az ilyen alacsony higiéniájú rendszerek például Németországban, mindenütt, ahol nagy mértékben számít a tisztaság, egész egyszerűen nem engedélyezettek.

 

A felületeknek egybefüggőnek kell lennie, és nem felületi, hanem anyagában antibakteriálisnak vagy a baktériumok szaporodását gátló anyagból gyártottnak.

Még ha dizájn szempontból megfelelőnek érezzük is, az egészségünk védelmében inkább ne válaszuk bútort ráhelyezhető mosdóval.

 

Kritikus még az aláépített megoldás is, mert a ragasztóanyag jellemzően nem antibakteriális, hiszen a fő szempont a ragasztóképesség, és mivel az antibakteriális felületek viszonylag újak, még évekig, évtizedekig eltarthat a ragasztóképességben jeles, színazonosságnak kiváló, ráadásul antibakteriális ragasztók kifejlesztése.

 

A ráültetett mosogatók fölött amúgy is eljárt az idő. Nem eléggé higiénikusak és ma már Nyugat-Európában meglehetősen divatjamúltnak is számítanak.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Ugyanilyen fontos a választott alapanyagok minősége. A minimális elvárás, amit támasztanunk kell a mosogatótállal szemben, az a baktériumok szaporodását gátló jelleg, ami leginkább az akril anyagok jellemzője

 

A Corian, az LG HI-MACS, a Samsung Staron, és más High-Tech gyártó felső kategóriás termékei tartoznak ide.

 

A csúcs pedig a külön az egészségügyi és labor felhasználásra kifejlesztett termék, amely ezen tulajdonságait független laboratóriumi tesztek támasztanak alá.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A 7-es higiéniás kategória ezt takarja már magas szintet jelent, hiszen ott baktériumok szaporodásáról nem beszélhetünk.

 

A 10-es higiéniás kategória azért teljesen más szint. Ott, sajnos, alig van választásunk, hiszen az anyagában antibakteriális felületek ritkák, mint a fehér holló.

 

Az illesztések nélküli megoldásokból – minden illesztés gyenge pont, és mint tudjuk a lánc erejét a leggyengébb láncszem ereje határozza meg – pedig még annyi sincs. Érdemes kutatni a legjobbat!

Magas higiéniás szintű bevonat vs anyagában antibakteriális alapanyag

 

A magasabb higiéniás szintek a legtöbb esetben úgy jönnek létre, hogy a gyártást követően kap a késztermék egy bevonatot.

 

Amivel addig nincs is baj, amíg az nem vagy kis mértékben kopó felület, teszem azt egy ajtófront, fiókelő, bútor oldal stb. kerül kivitelezésre.

 

Nem koptatjuk, nem jön elő a felület gyenge pontja, nem válik egyszer csak kórokozók melegágyává, ráadásul úgy, hogy mi közben azt hisszük, steril felület birtokosai vagyunk, és nem fektetünk olyan hangsúlyt a felület tisztítására, mint amit egy adott tulajdonságokkal MÁR nem rendelkező felület megérdemel.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Kopó felületen, munkalapon, fedlapon, mosdótálon kizárólag ANYAGÁBAN ANTIBAKTERIÁLIS anyagot szabadna használni.

 

Máskülönben adja meg a gyártó, milyen felhasználás mellett meddig őrzi meg az anyag antibakteriális jellegét.

 

Az azért megjegyzendő, hogy csodák nincsenek. Egy 3-as higiéniás szintű anyaghoz képest egy 7-es kategóriájú többszörösébe kerül, és ugyanígy egy 10-es higiéniás kategóriájú egy 7-eshez képest is dupla ár.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Mégis válasszuk az anyagában antibakteriális, azaz bármilyen igénybevétel mellett az antibakteriális tulajdonságait 100%-ban megőrző anyagot mosdónak, fedlapnak, mert ott a lekopás kockázata nincs jelen. Ha kopik a felület, az alatta lévő anyag ugyanolyan antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, mint a lekopott réteg!

Ha a legfontosabb felületen túl vagyunk, vegyük górcső alá a többi, a bútort magát.

 

Mint tudjuk, a baktériumoknak a nedves környezetek kedveznek leginkább.

 

Ugyanakkor, alig létezik bútorgyártó, amelyik vízhatlan felületekkel dolgoznak.

 

Sem a bútorlap, sem a hagyományos (EVA) élzárás, de még a lézeres élzárás nem vízhatlan

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Természetesen létezik vízhatlan felület több is, és létezik vízhatlan élzárás is.

 

Nyilván nem ugyanannyiba kerül egy ilyen jellegű megoldás, mint a hagyományos kivitel, és nem 20%-kal drágább, inkább egész számú szorzókról beszélünk.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Az egészségünk védelme mellett nyilván szempont az is, hogy mit engedhetünk meg magunknak. Ám azt is figyelembe kell venni, hogy ha többet betegeskedünk, akkor a munkából való kiesés és emiatt az állás elvesztésének kockázata, az új állás keresésének költségei, a gyógyszerek, a betegen munkába járás egészségünkre (szövődmények) és teljesítményünkre (aki beteg, nem tud 100%-on teljesíteni, és emiatt üzleteket veszíthet vagy rossz benyomást tesz másokra) való kihatása szintén komoly költségtényező.

“A keserű íz a szájban hosszan azután is érezhető, hogy elfelejtettük az olcsó vétel miatt érzett édes érzést.”

 

Ha felsoroljuk a számszerűsíthető költségeket, húzunk egy vonalat, összeadjuk, jó eséllyel nem az antibakteriális bútor költségeke lesz a nagyobb.   

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A mosogatótál, még a legolcsóbb kerámia, öntött márvány vagy zománcozott is vízhatlan, ott csak a magasabb higiéniát jelentő felületekkel tehetünk többet egészségünk érdekében.

 

A 3-as higiéniás kategóriából a 7-esre való előrelépés például.

 

Egy 7-es kategóriás, egybefüggő, modern, nem íves, egyszerű felülettel már igen nagyot lépünk előre a magas higiénia irányában.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

A műtőskék színű 10-es kategória már a legmagasabb szintű védelmet jelenti, ami antibakteriális felületet jelül.

 

A baktérium a felülethez érve elpusztul.

 

Még pár hónappal ezelőtt is csak a legigényesebb magánvásárlók kérték ezzel a felülettel fürdőszobabútorukat, ma már komoly kereslet mutatkozik a baktériumölő mosdótálak iránt.

Ha ehhez hozzávesszük még a teljesen vízhatlan fiókelőket és ajtófront területeket, akkor már szinte mindent megtettünk biztonságunk érdekében.

 

Igaz, ez csupán bevonat, amit eleget szapultunk feljebb, hogy idővel lejön, csakhogy egy ajtót nem áztatunk, öntözünk szappannal, vegyszerrel, sikálgatunk.

 

Itt lehetőségünk adódik a dizájn oltárán áldozni a higiénia elvesztése nélkül.

 

Különösen, ha nyomásra nyíló fiókműködtetést választunk.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Ha pedig még az ajtófrontok is antibakteriális felülettek készülnek és a bútor teljes felülete vízhatlan, akkor célunkhoz érkeztünk, hiszen minden felület, amivel érintkezünk: antibakteriális, a többi pedig vízhatlan.

 

Nem biztosítunk táptalajt a baktériumoknak.

 

Sajnos, egyelőre nincs sok gyártó, aki ilyen (mármint 10-es) szintek elérésére képes lenne, fürdőszoba bútor gyártók közül.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Leginkább azokra a specialistákra számíthatunk, akik már korábban is magas higiéniás elvárásoknak megfelelő bútorokat gyártottak.

 

Laborbútorok, fogászati és klinikai bútorok gyártóira gondoljunk elsősorban.

 

Ők meg sokszor nem a megkapó dizájnban érdekeltek, de azért vannak kivételek, érmes rászánni az időt a megtalálásukra.

Végül meg kell említenünk az egyedi fürdőszobabútor-gyártókat, akik a fürdőszobabútor-gyártókon belül is külön kasztot képviselnek.

 

Bizonyos esetekben konfekció-bútort vásárolni igen siralmas eredménnyel fenyeget. (Lásd a képen!)

 

Amikor csak egy kicsi híján nem ér végig a bútor.

Minőségi tanácsadásra időpont foglalás: 70 50 30 341

Mennyivel más minőségérzetet sugall a bútor, ami milliméterre pontosan a mi fürdőszobánkra készült!

 

Arra azonban ügyeljünk, hogy ez mezei asztalos vagy bútorgyártó nem túl valószínű, hogy képes felső kategóriás fürdőszobai bútort gyártani a fentiek okán (higiénia, antibakteriális felület, vízhatlanság stb.).

 

Viszont ha megtaláljuk azt a profit, aki hajlandó is a mi egyedi méretünkre gyártani mindezzel az igényszinttel fürdőszobaszekrényt, akkor igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat.

 

Hogy minél többen így legyenek vele, érdemes továbbadnunk a jó hírt másoknak is, hátha egyszer minden gyártó csatlakozik a minőségi mozgalomhoz.

Minőségi fürdőszobabútor tervezés alkalmával több száz ilyen és hasonló kérdés merül föl, ha és amennyiben megfelelő tudású bútortervező segíti a munkánkat. Végül – csodák csodája – olyan kinézetű fürdőszobaszekrényt kapunk, amilyeneket a magazinok legszebb lapjain láthatunk, ráadásul ergonomikus, magas higiéniájú alapanyagok felhasználásával, amire NEM egyedi gyártásban körülbelül annyi az esélyünk, mint valóság-show celebnek, hogy fizikai Nobel-díjat kapjon.

GYAKORI KÉRDÉSEK

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk dolgozni, mindenképpen szükségünk van egy alaprajzra, amelyen szerepelnek a fal méretek, a kiállások (gáz, víz, elektromos), illetve a nyílászárók nyitásiránnyal és parapet magassággal.

A konyhabútor legmeghatározóbb elemének, az ajtófrontok színének a kiválasztása két lépésben történik. Előzetesen a konyhastúdióban. Mivel azonban nem biztos, hogy az Ön lakáséban azonosak a fényviszonyok, a reflexió és a világítás színhőmérséklete, mint a konyhastúdióban, hatalmas a veszélye annak, hogy az az szín, amit a konyhastúdióban tetszik, otthon kopottasnak, vagy pusztán irritálónak tűnik majd. Gagyi dolog ezért a konyhastúdióban véglegesen színt választani. A szín véglegesítése minden professzionális konyhastúdiónál a vevő lakásában, felmérés alkalmával történik meg.

Minél fényesebb egy felület, annál érzékenyebb. Biztosan tapasztalta már ezt autója középkonzolán, a sebváltó környékén vagy egyszerűen mobiltelefonja hátulján. Egy konyhabútor olyan hamar lelakottá válik, ha nincs egy speciális eljárással karcolódásmentesítetté téve az ajtófrontja, hogy erről csak rémtörténeteket tudnék mesélni.

VEVŐINK MONDTÁK

Engem a konyhastúdióban dolgozók szakértelme ragadott meg leginkább. Nem is gondoltam volna, hogy ennyi veszély rejlik egy tervezési hibában. A mi esetünkben a sarokelem lett volna szinte használhatatlan, ha egy másik cég tervénél maradunk. Köszönjük a segítséget. 2018. augusztus 7.

Kollár Ildikó
/ Budapest

Már sokan említették előttem a szakértelmet – ami szó szerint úgy igaz, ahogy leírták – viszont, ha az áruk nem annyira megnyerő, amennyire a mi esetünkben volt, akkor megköszönve a segítségüket, de nem tőlük rendeltük volna a konyhabútorunkat. Nekünk a német konyha megfizethetetlen volt, a skandinávon meg már túl akartunk lépni. Ennyi.

Emma
/ Vác