YOUR CART

Edit Cart
  • No products in the cart.

Konyhabútor helyigénye – ergonómia

Amit itt fönt látunk, az egy érdekes játék a magasságokkal, hiszen létezik egy magasság, ami a legmegfelelőbb az embernek. Általában ez a munkapult magasság.

 

Csakhogy mélyebbre nyúlunk (így kényelmetlen helyzetben dolgozunk), amikor mosogatunk, ezért tulajdonképpen ott ehhez a szinthez képest meg kellene emelnünk a konyhabútor magasságát.

 

Magasabban dolgozunk, amikor a fazékba szórunk ezt, azt, vagy kavargatjuk az ételt, fazék fölé hajolunk, szagolunk, fűszerezünk, kóstolunk, ezért ott meg érdemes volna csökkenteni a magasságot.

Ritkán van lehetőségünk ilyen konyhabútort építeni, de akinél megtettük, hozsánnákat zeng róla.

 

 

A konyhabútor helyigénye kapcsán mindig megfogalmazásra kerül az optimális és a minimum helyigény. A minimum a még elmegy szintje. Aki az alá megy, abban nincs köszönet, vagy guggolva nem tudja a fiókon kihúzni, vagy kényszerűen egyszemélyessé válik a konyhabútor.

 

Akár olyan szinten is, hogy amikor valaki főz, addig a másik nem tud elmenni mögötte, hogy egy ásványvizet kivegyen a hűtőből.

Ha nincs mód,  konyhabútor ergonomikus kialakítására a munkalap magasság, a felső elemek magassága és elhelyezkedése, valamint a közlekedési helyek méretében, akkor félő, túl nagy árat fizetünk egy fix megoldásért. Érdemesebb elgondolkodnunk az egyedi konyhabútor-gyártáson.

 

Az alsó elemek magassága minden esetben a testmagassággal van összefüggésben, azaz nem mindenkinek jó a sztenderd 90-92 cm magas alsó elem. Néhány centiméter, esetenként akár fél centi is átbillentheti a mérleget a kényelmetlenbe, ha nem áll kézre így a munka.

About Author : admin
YOU MAY ALSO LIKE