YOUR CART

Edit Cart
  • No products in the cart.

Konyhabútor magasság – ergonómia

Ergonómiáról több értelemben is beszélhetünk. Korábban a konyhabútor használati háromszög és a zónák kérdését beszéltük át, most vegyük górcső alá a magassággal kapcsolatos kihívást.

 

A fenti irányadó ábrán tisztán látszik, hogy a kényelmes munkamagasság a deréktájon található, és itt bizony 1-2 centi is átviheti a kényelmetlen tartományba a rendszert. A derék elfárad, a munka macerává változik.

A felső elemek alja pedig vállmagasságban kényelmes, mert ekkor már nem takarja el a munkalap nagy részét a látásunk elől, viszont még elérhetőek a benne tárolt holmik.

Ugyanígy átgondolandó a munkalap mélységének a kérdésköre, hiszen a munkalapra való rálátást erősen befolyásolja a felső takarás mellett a munkalap kiállás.

 

Másfelől azonban elvesz a rendelkezésünkre álló térből egy 5-10 centivel kijjebb álló munkalap. Néha az a pár centiméter dönti el, hogy lehet-e használni egy konyhát vagy nem.

 

Megint másfelől a nagyobb alsó mélység jobb pakolhatóságot is biztosít, hiszen ebben az esetben az egyedi bútorgyártásnál az alsó szekrények mélysége is növekszik. (Az elemes és a lapraszerelt holmiknál ilyesmi nem lehetséges, vagyis eldobunk jelentős méretű teret.)

 

A 60 és a 65 cm között nincs lényegbevágó különbség, de a 70 cm mélység ideális.

Inkább egy kis pénzt áldozzon föl az ember, mint az egészségét és azt a jóérzést, ami a kényelmes, jóleső munkavégzéssel jár egy ergonómiailag megfelelő környezetben.

Megszívlelendő gondolat, különösen, ha belegondolunk, nem valami nagy anyagi áldozatról beszélünk. Az eredmény pedig minden várakozást felülmúló.

About Author : admin
YOU MAY ALSO LIKE